Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kwas chlebowy - wątpliwości
Date: Sat, 16 Dec 2006 11:35:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <em0i6c$4sj$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <4583c733$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: abbu38.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1166265357 5011 83.6.210.38 (16 Dec 2006 10:35:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Dec 2006 10:35:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0659-0, 2006-12-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285965
Ukryj nagłówki
"Anna Tuszewska" <a...@p...pl> wrote in message
news:4583c733$1@news.home.net.pl...
> Witam,
>
> Chodził za mną od dawna kwas chlebowy i zrobiłam w końcu. Wyszedł dobry,
> ale zupełnie inny w smaku niż ten który znam z Wilna, taki bardziej w
> stonę piwa. Mam w związku z tym wątpliwości, czy czegoś nie zrobiłam źle.
> Bazą był następujący przepis:
> Kwas chlebowy a la babcia Bożenki z Wilna
> . 1 kg suchego chleba (najlepiej oczywiscie pasuje czarny litewski, ale
> mysle, ze bedzie dobrze rowniez ze zwyklym zytnim razowcem)
> . 10 litrow wody
> . 800gr cukru
> . 40 gr drozdzy
> . rodzynki
> . szczypta miety (mozna i bez)
> Kromki chleba wrzuic do piekarnika i suszyc, az beda lekko "przypalone".
> Suchy chleb zalac wrzatkiem, dodac miete i odstawic. Po 24 godz.
> przecedzic, wsypac cukier, wlac roztarte z cukrem i odrobina plynu
> drozdze, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy zacznie "chodzic",
> trzeba zbierac pojawiajaca sie piane. Gdy juz sie "wychodzi", rozlac do
> butelek, dodajac do kazdej 2-3 rodzynki, dobrze zakorkowac. Postawic w
> cieple, na jutro juz mozna pic (najlepszy jest schlodzony). Im dluzej stoi
> tym jest lepszy, w chlodnym miejscu kwas mozna trzymac do ok. 1 miesiaca.
>
> Podstawową modyfikacją było zastąpienie części cukru miodem. I tu moja
> podstawowa wątpliwość: w znalezionych przeze mnie przepisach tam gdzie
> jest miód, tam nie ma drożdży. Czy to przypadek, czy też miód w kwasie
> jakoś się z drożdżami kłóci?
> Druga wątpliwość to bardzo intensywna fermentacja. Z gara do butelek
> zlałam kwas po 3 dniach, kiedy już przestały tworzyć się szumowiny. W
> zakręconych butelkach jednak mikstura nadal bardzo pracuje i trochę
> zaczynam obawiać się eksplozji. Czy taka fermentacja jest czymś normalnym?
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Ania.
Masz ciepło w mieszkaniu - z chwila zafermentowania wynosi się do zimna, a
po trzech dniach butelkuje. Nie trzeba zbierać żadnych pian - częśc opadnie
na dno, część będzie pływać - ściąga się wężykiem... Najlepiej kupić
fermentory do piwa:
http://www.browamator.pl/katalog.php?pwd[6]=%2F16392
9%2F165992&sortuj=&grp=&start=&grupa_p=6&grupa_rek[6
]=&aukcja=&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F183141
Jest tam kranik do spuszczania - prosto do butelek.
Butelki mogą być PET, ale te półlitrowe - większe może rozedrzeć...
|