Data: 2003-07-03 16:52:36
Temat: Re: Leczo z woka
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Cherokee gd <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> wrote:
> W"aśnie się przekona"am, że leczo zrobione w woku jest o niebo lepsze,
> niż w garnku.
>
> Moje leczo:
>
> 1 cukinia obrana, wypatroszona i pokrojona w kostkę
> 5 pieczarek w plasterki
> 2 duże cebule w pó"plasterki
> 2 strączki jasnozielonej vel żó"tej , "dzia"kowej" papryki
> pomidory w puszce
> ok. 10 dag podgardla wędzonego w kostkę
> przyprawy: vegeta, papryka ostra i s"odka,suszony estragon, świeże
> oregano i mięta, czosnek
>
> Podsmażyć (wyjątkowo na patelni) podgardle. Wysmazone kawa"ki wycągnąc
> z t"uszczu.
> Do woka wlać oliwy, rozgrzać, wrzucić warzywa. Na ostrym ogniu smażyć,
> mieszając. Wsypać "yżeczkę vegety, zmniejszyc ogień.
> Potrawa jest wystarczająco podduszona, jeśli cukinia da się
> przepo"owić drewnianą "opatką.
> Doprawić papryką, wyciśnietym czosnkiem, świeżymi lub suszonymi
> zio"ami.
Czemu nazywasz to "leczo"?
Wladyslaw
|