Data: 2022-12-10 14:53:13
Temat: Re: Lepiszcze do masy
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2022-12-10 o 12:12, XL pisze:
>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>> W dniu 2022-12-10 o 08:01, XL pisze:
>>>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>>>> Czym zagęścić masę do kotletów rybnych tak, żeby lepiej się trzymała
>>>>> kupy po smażeniu?
>>>>> Robimy te kotlety z resztek smażonej polędwicy z dorsza, które to resztki
>>>>> są zamrażane już usmażone i potem jak się tych resztek uzbiera więcej,
>>>>> to robimy z tego kotlety mielone. Dodaje się minimalnie bułki namoczonej
>>>>> w mleku, pietruszkę zieloną, jakieś przyprawy i więcej jajek, żeby jakoś
>>>>> to utrzymać w całości, ale ponieważ mięso nie jest surowe, dodatkowo
>>>>> dość chude i suche, to te kotlety trzeba lepić zupełnie malutkie żeby
>>>>> otoczka/skorupka z bułki tartej je utrzymywała w całości, bo jak są ciut
>>>>> większe, to rozwalają się już przy przewracaniu.
>>>>> Co mogło by być lepiszczem czy takim scalaczem?
>>>>> Dodać jakiegoś surowego mięsa trochę czy jakiś inny patent?
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Ponieważ to usmażona ryba, w dodatku resztki, więc cząstki mięsa są
>>>> nasiąknięte/powleczone tłuszczem. Tłuszcz stanowi osłonę powierzchni
>>>> cząstek ryby, uniemożliwiającą przylgnięcie do nich jakiegokolwiek
>>>> lepiszcza. I nie ma tu czego wymyślać, nawet po zmiksowaniu za dużo jest
>>>> między cząstkami tłuszczu i zawsze się to rozpadnie. Tyle w temacie.
>>>
>>> To się nie rozpada jakoś tragicznie już przy lepieniu, więc chodzi tylko
>>> o poprawienie spójności. Do pierwszego smażenia wystarczy
>>> nadać taki kształt kotletom, żeby były drobniejsze.
>>> A kolejne odgrzanie w piekarniku.
>>> Ryba jest sucha, nawet po rozmrożeniu, bo to jest chude mięso,
>>> można dodać cokolwiek, żeby nie było takie suche.
>>> Generalnie jest mi obojętne jak nazwać tę potrawę,
>>> byleby by była bardziej technologiczna.
>>>
>>>
>>
>> Zamiast dodawać mąkę, zrób naleśniki z tym czymś, co nie chce być
>> kotletami.
>
> To już zupełna zmiana. Hmmm, naleśniki z takim farszem?
> Może spróbuję.
>
>
Czemu nie, zwłaszcza jeśli je polać maselkiem i zapiec na złoto z
parmezanem :)
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|