Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.atman.pl!wsisiz.edu.pl!news.pseinfo.pl!not-for-mail
From: "Bakino" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ligawa
Date: Wed, 5 Nov 2003 11:58:36 +0100
Organization: Polskie Sieci Elektroenergetyczne - INFO Sp. z o.o.
Lines: 41
Message-ID: <boal4s$g4s$1@mex.pseinfo.pl>
References: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: mex.pseinfo.pl
X-Trace: portraits.wsisiz.edu.pl 1068030272 23001 213.134.155.196 (5 Nov 2003
11:04:32 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...wsisiz.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Nov 2003 11:04:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178688
Ukryj nagłówki
> Chciałabym zrobić z tego pyszny obiad. Przeszukałam, wbrew pozorom,google,
ale
> z interesujących mnie możliwości znalazłam tylko bitki.
Kolejny raz pochwalę się na grupie moimi bitkami (jedno z niewielu dań które
zawsze mi wychodzi rewelacyjnie).
Czyli po kolei:
- mięsko tniemy, rozbijamy, pieprzymy , obtaczamy w mące i obsmażamy na
maśle
- obsmażone kawałki układamy w dużym garnku
- gdy całe mięsko mamy w garze zalewamy je wrzącą wodą i zapalamy pod garem
gaz
- cebulki kroimy w półplasterki i obsmażamy na maśle (na tej samej patelni
co smażone było mięso)
- cebulkę wrzycamy do gara z mięsem i wodą, która już powinna się gotować
- następnie obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki (lub inne spore kawałki)
pieczarki, podobnie jak cebulę obsmażamy i do gara
- gar z mięskiem i warzywami przykrywamy, zawartość dusimy na małym ogniu,
aż mięsko będzie miękkie
- myjemy patelnię i talerz po mące i fajrant - idziemy się położyć
- po godzinnej drzemce obieramy ziemniaki, gotujemy
- robimy z nich puree z pietruszką na przykład
- próbujemy czy mięsko nie trzeba pieprzem, solą doprawić - ewentualnie
robimy to
- na każdy talerz nakładamy porcję ziemniaków, mięsko z sosikiem, obórka
kwaszonego/ konserwowego
- wsuwamy i zbieramy pochwały od rodzinki
- myślę, że i mąż będzie zachwycony i dziecko
- wysyłamy męża do zmywania talerzy
- kładziemy się dalej spać
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|