Data: 2003-11-05 10:58:36
Temat: Re: Ligawa
Od: "Bakino" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Chciałabym zrobić z tego pyszny obiad. Przeszukałam, wbrew pozorom,google,
ale
> z interesujących mnie możliwości znalazłam tylko bitki.
Kolejny raz pochwalę się na grupie moimi bitkami (jedno z niewielu dań które
zawsze mi wychodzi rewelacyjnie).
Czyli po kolei:
- mięsko tniemy, rozbijamy, pieprzymy , obtaczamy w mące i obsmażamy na
maśle
- obsmażone kawałki układamy w dużym garnku
- gdy całe mięsko mamy w garze zalewamy je wrzącą wodą i zapalamy pod garem
gaz
- cebulki kroimy w półplasterki i obsmażamy na maśle (na tej samej patelni
co smażone było mięso)
- cebulkę wrzycamy do gara z mięsem i wodą, która już powinna się gotować
- następnie obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki (lub inne spore kawałki)
pieczarki, podobnie jak cebulę obsmażamy i do gara
- gar z mięskiem i warzywami przykrywamy, zawartość dusimy na małym ogniu,
aż mięsko będzie miękkie
- myjemy patelnię i talerz po mące i fajrant - idziemy się położyć
- po godzinnej drzemce obieramy ziemniaki, gotujemy
- robimy z nich puree z pietruszką na przykład
- próbujemy czy mięsko nie trzeba pieprzem, solą doprawić - ewentualnie
robimy to
- na każdy talerz nakładamy porcję ziemniaków, mięsko z sosikiem, obórka
kwaszonego/ konserwowego
- wsuwamy i zbieramy pochwały od rodzinki
- myślę, że i mąż będzie zachwycony i dziecko
- wysyłamy męża do zmywania talerzy
- kładziemy się dalej spać
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|