Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk
!small.news.tele.dk!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!c03.atl99!sjc70.webuse
net.com!news.webusenet.com!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.
com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lipa
Date: Thu, 12 Jun 2003 11:37:33 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <5...@n...onet.pl>
<bc99tk$sm4$1@atlantis.news.tpi.pl> <bc9eu8$rnk$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159742
Ukryj nagłówki
> > > syrop (tak jak z młodych pędów sosny). I tu problem jak to zakonserwować
> na
> > > zimę, żeby "wartości " zostały ,a syrop nie sfermentował,spleśniał itp.
> > > Pasteryzacja więc odpada. Czy sam cukier wystarczy? może wóda
> (spirytus)?
> > > Może ktoś ma pomysł?
> > > Magdo Lawendowa! pomożesz?
> > > Pozdrówka
> > > Michał
> > >
> > Moj ojcec robil takie syropy. I z pedow sosnowych i z lipy. Dawal zawsze
> > troche alkoholu, najczesciej wodki, ok kieliszka na litr plynu w celach
> > konserwacyjnych. Z pini doszedl do perfekcji ale lipa, zawsze ale to
> > zawsze nam plesniala po ok 2-3 miesiach. Potem doczytalismy ze lipa nie
> > nadaje sie na takie eksperymenta. Wiec chyba duzo lepiej zaopatrzyc sie
> > w suszone kwiatki oraz miod i tak popijac herbatke :)
> >
>
> Ano właśnie....
> moze to miodem zalac...miód nie plesnieje i konserwuje...
Niestety u nas lipy nie rosna. A ja nie znam takich syropow, u mnie w
rodzinie nikt nie robil. Natomiast z doswiadczenia z innymi ziolowymi
produktami wiem, ze nie nalezy dodawac swiezego surowca bez uprzedniego
podsuszenia, bo zbyt duza ilosc wilgoci w nim zawarta wlasnie powoduje
plesnienie. Podobno rozlozenie surowca na siadkach w cieniu w sloneczny
dzien w ciagu paru godzin wyciagnie ponad 80% zawartej w nim wody. Wiec
moze nalezy robic ten syrop z suszonego lub podsuszonego surowca?
Magdalena Bassett
|