Data: 2013-09-19 09:23:23
Temat: Re: Lippia !;}
Od: Zbyszek Zarzycki <z...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu czwartek, 19 września 2013 00:07:50 UTC+2 użytkownik LeonKame napisał:
> Ciekawe czy aztekowie o nim slyszeli czy tylko TVN ?
Lippia trójlistna wytwarza olejek eteryczny zawierający m.in. cytral, carvon,
limonen, citrocol i geraniol. Zawiera substancje gorzkie, garbniki, glikozydy i
enzymy. Ma działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe. Pomaga przy
skurczach żołądkowych i jelitowych. Wzmacnia układ nerwowy, ma działanie
uspakajające, relaksujące i odprężające. Łagodzi migreny.
Ze względu na silny zapach roślina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym i
perfumeryjnym. Dodawany jest do aromatyzowania mydeł, toników, kremów i olejków do
pielęgnacji skóry.
W kuchni stanowi znakomitą przyprawę. Aromatyzuje się nią herbaty i napoje. Poprawia
smak potraw z ryb i owoców morza oraz mięs, w szczególności drobiu, ale również
wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Nadaje cytrynowy zapach warzywom, ciastom, lodom
i sorbetom. Posiada słony smak, który z powodzeniem można wykorzystać w diecie
bezsolnej. Lippia urozmaica smak sałatek, dressingów, sosów, dżemów, konfitur i
deserów. Dodaje się nią do marynat: potraw z kapusty, ogórków i dyni.
Zapewne również krawaty wiąże i ... inne takie robi.
Cudo. Szczególnie ten drób z owoców morza.
--
ZZ@private
|