Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lody domowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Lody domowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 224


« poprzedni wątek następny wątek »


151. Data: 2017-09-07 13:10:13

Temat: Re: Lody domowe
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan stefan napisał:

>> Nie, słonecznikową to teraz Ukraińcy przywożą, w Ustrzykach Dolnych
>> pod Biedronką skolko ugodno po 5 zł można nabyć w różnych rodzajach.
>> Ale słonecznikowa jest sucha.
> A biomasa z łupin słonecznika to całymi pociągami do medyki zjeżdża
> a potem samochodami do EC xxxx::)

Można powiedzieć, że to elektrownie słoneczne. A przynajmniej słonecznikowe,

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

152. Data: 2017-09-07 13:20:45

Temat: Re: Lody domowe
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-09-07 o 13:10, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pan stefan napisał:
>
>>> Nie, słonecznikową to teraz Ukraińcy przywożą, w Ustrzykach Dolnych
>>> pod Biedronką skolko ugodno po 5 zł można nabyć w różnych rodzajach.
>>> Ale słonecznikowa jest sucha.
>> A biomasa z łupin słonecznika to całymi pociągami do medyki zjeżdża
>> a potem samochodami do EC xxxx::)
>
> Można powiedzieć, że to elektrownie słoneczne. A przynajmniej słonecznikowe,
>
Oj, żebyś Pan wiedział jakie rodzaje (skąd i z czego) przyjeżdżały
(przypływały też i potem samochodami przez całą Polskę - z Gdańska,
Gdyni do R. K. W.), ze śmichu można było pęc przy podpisywaniu faktur :)
pozdr
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


153. Data: 2017-09-07 14:10:14

Temat: Re: Lody domowe
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

I paskudna.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


154. Data: 2017-09-07 14:42:29

Temat: Re: Lody domowe
Od: krys <k...@p...priv.pl> szukaj wiadomości tego autora

i...@g...pl wrote:

> I paskudna.

Rzecz gustu kulinarnego.


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


155. Data: 2017-09-07 16:22:02

Temat: Re: Lody domowe
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-09-07 o 11:56, krys pisze:
> Animka wrote:
>
>> W dniu 2017-09-06 o 15:11, krys pisze:
>>> FEniks wrote:
>>>
>>>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>>>> W dniu 2017-09-02 o 22:06, FEniks pisze:
>>>>>> W dniu 01.09.2017 o 23:27, Animka pisze:
>>>>>>> W dniu 2017-09-01 o 22:24, FEniks pisze:
>>>>>>>> W dniu 01.09.2017 o 21:50, Animka pisze:
>>>>>>>>> Ja bym chciała taki toruński pierniczek, taki jak te serduszka w
>>>>>>>>> sklepie.
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Jeśli sobie zrobisz piernik dojrzewający i polejesz czekoladą, to
>>>>>>>> będziesz taki właśnie miała. A nawet lepszy.
>>>>>>>>
>>>>>>> Nie chcę kisić ciasta parę dni, żeby potem dopiero upiec :-(
>>>>>> Nie dziwi nic. Toruńskie kupuje się w parę chwil.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Bardzo je lubię.
>>>> Ja też jeśli już kupuję, to toruńskie "katarzynki." Chyba jedyne, które
>>>> są polane dobrą (prawdziwą) czekoladą. A przynajmniej były, kiedy jadłam
>>>> je ostatnio.
>>> Katarzynki to tylko bez czekolady.
>> Są bez czekolady i z czekoladą.
>>> W czekoladzie dobre były te pierniczki:
>>> http://www.produktywsieci.pl/brandbank/big/059010160
20806.jpg
>>> Chociaż czekolada na nich to też zbędny dodatek.
>> Niedobre, Ja preferuje tylko Toruńskie i nienadziewane.
>>>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>>>> Chałwę wolę klasyczną.
>>> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
>>> Pamiętam, jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w
>>> puszkach, "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
>>> BTW, rachatłukum "ze sklepu" i przywiezione prosto z bazaru w kraju
>>> pochodzenia, to zupełnie inne substancje.
>>>
>> Nie wiem, nie pamietam,
>> Kiedyś chałwa prawdziwa była na wagę.
> Była, ale to było tak dawno, że strach przyznać, że się pamięta;).
Mała wtedy byłam i pamiętam to co lubiłam :-)
Była baaaardzo słodka i lepiąca.
> A potem
> zamiast chałwy był produkt zastępczy, czyli "blok".
Tego to nie pamietam.
Pamietam natomiast "bloki" na wagę. Z orzeszkami były. Ale zapomniałam
jak to się nazywało.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


156. Data: 2017-09-07 16:25:09

Temat: Re: Lody domowe
Od: t...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu czwartek, 7 września 2017 02:30:55 UTC+2 użytkownik Animka napisał:
> W dniu 2017-09-06 o 08:54, t...@g...com pisze:
> >> Jeśli masz czas i ochotę, to zajrzyj do tego wątku:
> >> news://news.neostrada.pl:119/58337545$0$5152$6578511
...@n...neostrada.pl
> >>
> >> Jest tam link do jednego bardziej współczesnego przepisu , z którego ja
> >> po kilku modyfikacjach (wprowadzonych po tamtej grupowej dyskusji) z
> >> powodzeniem skorzystałam. W tym roku planuję powtórzyć, ale już z
> >> użyciem wyłącznie mąki żytniej. Ciekawe czy też się uda.
> >>
> >> Ewa
> > Ewo,
> > naturalnie chcę spróbować. Czy mogłąbyś skopiować ten przepis i wrzucić go w
naszą grupę ? Link nie działa. Nie mogę go odpalić, wygląda na to że nie mam
dostępu...
> > pozdrawiam
> Możesz też poprosić Ewę, żeby Ci przesłala przesyłką pocztową kawałek
> porcji do spróbowania.
>
> --
> animka

Animko,
to bardzo uprzejma sugestia z Twojej strony, ale chciałbym najpierw sam spróbować i
nauczyć się. I tak na przykład kilka lat temu uczyłem się kisić kapustę. Po jakimś
pół roku/albo więcej i 20/albo więcej główkach do wyrzucenia nauczyłem się i jest to
najlepsza kapusta jaką jadłem (IMHO:).
Z piernikiem Ewy na pewno tak prosto nie będzie ale za to jaka frajda kiedy w końcu
po raz pierwszy wyjdzie !!))) Jest to moje kulinarne marzenie żeby umieć przygotować
właśnie ów piernik. ))
pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


157. Data: 2017-09-07 16:57:57

Temat: Re: Lody domowe
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .09.2017 o 16:25 <t...@g...com> pisze:

> Animko,
> to bardzo uprzejma sugestia z Twojej strony, ale chciałbym najpierw sam
> spróbować i nauczyć się. I tak na przykład kilka lat temu uczyłem się
> kisić kapustę. Po jakimś pół roku/albo więcej i 20/albo więcej główkach
> do wyrzucenia nauczyłem się i jest to najlepsza kapusta jaką jadłem
> (IMHO:).
> Z piernikiem Ewy na pewno tak prosto nie będzie ale za to jaka frajda
> kiedy w końcu po raz pierwszy wyjdzie !!))) Jest to moje kulinarne
> marzenie żeby umieć przygotować właśnie ów piernik. ))

Jeśli z kapustą miałeś problem, to może zacznij od jakiegoś znacznie
prostszego ciasta?
Wbrew pozorom, drożdżowe są łatwe. Na twoim miejscu zacząłbym od babki
drożdżowej, zdążysz nauczyć się akurat przed świętami.

A jeśli koniecznie piernik, to sugeruję przytoczony przeze mnie sprawdzony
przepis Biełozierskiej.
Nie narazisz zdrowia rodziny, bo jajka nie będą wielotygodniową pożywką
dla bakterii/grzybów/pleśni.
Na pewno będzie też pulchniejszy.
No i rzeczywiście sięgasz do przepisu sprzed ponad 150 lat, a nie do
kolejnej próby wariacji Ewy na temat wariacji Vitryego na temat pierników
dojrzewających.

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


158. Data: 2017-09-07 17:57:56

Temat: Re: Lody domowe
Od: t...@g...com szukaj wiadomości tego autora

> Jeśli z kapustą miałeś problem, to może zacznij od jakiegoś znacznie
> prostszego ciasta?
> Wbrew pozorom, drożdżowe są łatwe. Na twoim miejscu zacząłbym od babki
> drożdżowej, zdążysz nauczyć się akurat przed świętami.
>
> A jeśli koniecznie piernik, to sugeruję przytoczony przeze mnie sprawdzony
> przepis Biełozierskiej.
> Nie narazisz zdrowia rodziny, bo jajka nie będą wielotygodniową pożywką
> dla bakterii/grzybów/pleśni.
> Na pewno będzie też pulchniejszy.
> No i rzeczywiście sięgasz do przepisu sprzed ponad 150 lat, a nie do
> kolejnej próby wariacji Ewy na temat wariacji Vitryego na temat pierników
> dojrzewających.

Muszę przyznać uczciwie Trefnisiu że umiesz przekonywać neofitów )), ale wybacz ja
mam słabość do Ewy i jej pierników.

Twój przepis jest zacny ale jakby to powiedzieć zbyt mało określony wagowo...
Widzisz mnie trzeba za pierwszym razem trzymać za rękę a nie rzucać od razu na
głęboką wodę... ))
Obiecuję że twój przepis też zostanie przetestowany a o wynikach niezwłocznie Ciebie
powiadomię.
Co do kapusty to miałem rzeczywiście problemy, ale ja mam ze wszystkim problemy...))
.
Babki drożdżowo-podobne piekę i są niezłe.
Być może u mnie proces samokształcenia nie przebiegał po kolei bo opierał się tylko
na moich kaprysach. Tego nie wiem. To co wiem, to to, że nigdy żadnym wielkim
kucharzem nie będę a jedynie rzemieślnikiem. I to mi wystarczy.

Twój przepis p.Biełozierskiej leży u mnie na półce i na razie dojrzewa..))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


159. Data: 2017-09-07 18:18:16

Temat: Re: Lody domowe
Od: Animka <a...@t...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2017-09-07 o 16:25, t...@g...com pisze:
> W dniu czwartek, 7 września 2017 02:30:55 UTC+2 użytkownik Animka napisał:
>> W dniu 2017-09-06 o 08:54, t...@g...com pisze:
>>>> Jeśli masz czas i ochotę, to zajrzyj do tego wątku:
>>>> news://news.neostrada.pl:119/58337545$0$5152$6578511
...@n...neostrada.pl
>>>>
>>>> Jest tam link do jednego bardziej współczesnego przepisu , z którego ja
>>>> po kilku modyfikacjach (wprowadzonych po tamtej grupowej dyskusji) z
>>>> powodzeniem skorzystałam. W tym roku planuję powtórzyć, ale już z
>>>> użyciem wyłącznie mąki żytniej. Ciekawe czy też się uda.
>>>>
>>>> Ewa
>>> Ewo,
>>> naturalnie chcę spróbować. Czy mogłąbyś skopiować ten przepis i wrzucić go w
naszą grupę ? Link nie działa. Nie mogę go odpalić, wygląda na to że nie mam
dostępu...
>>> pozdrawiam
>> Możesz też poprosić Ewę, żeby Ci przesłala przesyłką pocztową kawałek
>> porcji do spróbowania.
>>
>> --
>> animka
> Animko,
> to bardzo uprzejma sugestia z Twojej strony, ale chciałbym najpierw sam spróbować i
nauczyć się. I tak na przykład kilka lat temu uczyłem się kisić kapustę. Po jakimś
pół roku/albo więcej i 20/albo więcej główkach do wyrzucenia nauczyłem się i jest to
najlepsza kapusta jaką jadłem (IMHO:).
> Z piernikiem Ewy na pewno tak prosto nie będzie ale za to jaka frajda kiedy w końcu
po raz pierwszy wyjdzie !!))) Jest to moje kulinarne marzenie żeby umieć przygotować
właśnie ów piernik. ))
> pozdrawiam
>
Tylko żartowałam :-) Zapomniałam emotki wstawić.

Zazdroszczę Ci trochę ukiszenia kapusty. Trzeba mieć dobrą piwnicę do
wstawienia beczki, a ja mam piwnicę w bloku mieszkalnym.

Pozdrawiam

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


160. Data: 2017-09-07 18:29:12

Temat: Re: Lody domowe
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2017-09-07 11:53, obywatel krys uprzejmie donosi:
> Qrczak wrote:
>> Dnia 2017-09-06 15:11, obywatel krys uprzejmie donosi:
>>> FEniks wrote:
>>>> W dniu 03.09.2017 o 00:55, Animka pisze:
>>>>>
>>>>> Oraz chalwę czekoladową w batonikach. Pycha!
>>>>
>>>> Chałwę wolę klasyczną.
>>>
>>> Ja chałwę jem tylko z Biedronki, z "Odry", inne mi nie podchodzą.
>>> Pamiętam, jak w poprzednim stuleciu sąsiedzi zza Buga przywozili chałwę w
>>> puszkach, "za tysiacz", tamta była rewelacyjna, tłusta, ciągnąca...
>>
>> Bo to była chałwa słonecznikowa, nie sezamowa.
>
> Nie, słonecznikową to teraz Ukraińcy przywożą, w Ustrzykach Dolnych pod
> Biedronką skolko ugodno po 5 zł można nabyć w różnych rodzajach. Ale
> słonecznikowa jest sucha.

Pamiętam z dzieciństwa przywożoną z USRR - w puszkach, jak piszesz, o
takich samych cechach, jak piszesz - i ona była słonecznikowa. Zresztą
akurat kończę bułgarską słonecznikową i wcale nie jest sucha, a taka
właśnie ciągutka.
A sezamową nieraz zdarzało mi się kupić suchą, jakąś taką wiórowatą.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 15 . [ 16 ] . 17 ... 23


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Urządzenie do gotowania na parze
Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonem
Re: plaga
Chłodnik na gorące dni
Nie kupuję towarów halal!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

La vera Italia!
Karczochy - czy korzenie łopianu będa lepsze ??
Syrop na kaszel i nie tylko..
Pieczona Alaska ?
Żydowsk(a mentaln)ość.

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X