Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Łosoś, halibut Re: Łosoś, halibut

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Łosoś, halibut

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!ori
on.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@p...onet.pl>
Subject: Re: Łosoś, halibut
Lines: 53
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <2ovB4.14543$Ob.447954@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 20 Mar 2000 19:56:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.11.151
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 953582206 212.160.11.151 (Mon, 20 Mar 2000 20:56:46 MET)
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Mar 2000 20:56:46 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25134
Ukryj nagłówki

A co powiesz na halibuta pieczonego z salsą pomidorową i łososia w sosie
szafranowym ?
Halibut z salsą pomidorową (6 porcji) - to raczej na lato
75 dag pomidorów
1 cebula
1/2 strąka czerwonej papryki
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
3 czerwone papryczki chili
sok i starta skórka z 1 limetki
sól i pieprz
6 porcji halibuta (każda po ok. 200 g)
1/2 pęczka tymianku
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz i
pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę też pokrój w kosteczkę. Natkę posiekaj
drobno. Czosnek zmiażdż. Chili drobniutko pokrój. Wymieszaj wszystkie
składniki razem z sokiem i skórką z limetki, dopraw solą i pieprzem. Rybę
umyj, osusz i natrzyj listkami tymianku, skórką z cytryny, solą i pieprzem.
Skrop oliwą z oliwek. Piecz na grillu (lub na rożnie elektrycznym) ok. 5
minut z każdej strony. Podawaj z ciemnym chlebem i salsą.

Łosoś w sosie szafranowym (6 porcji)
0,5 kg marchwi
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
1 cebula
70 dag łososia
sól pieprz
3 dag masła
20 ml białego wytrawnego wina
szklanka bulionu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
100 ml bitej śmietany
duża szczypta szafranu
1 pęczek natki pietruszki
Marchewkę obierz i pokrój w paski. Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój w
talarki, cebulę pokrój w kostkę. Rybę podziel na 6 porcji, oprósz solą i
pieprzem. Cebulę podduś na połowie tłuszczu. Dodaj rybę i podsmaż po 3
minuty z każdej strony. Rybę wyjmij i trzymaj w cieple. Tłuszcz od smażenia
i cebulkę zalej winem, bulionem i sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę i
gotuj 5 minut. Dodaj śmietanę i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Na reszcie
tłuszczu podduś marchew i cebulkę ze szczypiorkiem (ok. 5 minut). Rybę włóż
do sosu, przykryj podduszonymi warzywami i posyp natką pietruszki.
Smacznego
Herbatka
-
sadyl wrote in message <3...@p...onet.pl>...
>Ma ktoś jakieś pomysły na ciekawe potrawy z tych ryb
>Znudziły mi się smażone a zagracają zamrażalnik :) (ciach)
>sadyl


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.03 Jola Backiel
22.03 sadyl
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6