Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Tomek "Leopard" W. <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Losos wedzony - mrozony
Date: Thu, 25 Oct 2001 11:43:58 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A.
Lines: 39
Message-ID: <9r8iv7$ng$1@i26.srv.wp-sa.pl>
References: <9r8ma6$44d$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: poczta-3.wp.pl
X-Trace: i26.srv.wp-sa.pl 1003999015 752 212.77.101.162 (25 Oct 2001 08:36:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Oct 2001 08:36:55 GMT
X-IP: 212.244.242.194 (212.244.242.194)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76534
Ukryj nagłówki
"Krzysztof Burmer" <k...@u...com.pl> napisał / wrote:
> Mam wuja ktory mieszka w Moskwie i dosc czesto przywozi (przylatuje)
> stamtad rozne specjaly rybne. Najczesciej sa to:
> - wedzony losos
> - gotowana bieluga
> - kawior rozowy
>
Ty masz szczęscie !!!
> Czasami jest tego na tyle duzo ze nie mozna zjesc jako swieze wiec
> zamrazamy. I pytanko:
> Czy z zamrozonego wedzonego lososia (w duzych kawalkach) cos sie da zrobic -
> myslalem np o carpaccio z lososia. Ale carpaccio musi byc z surowej ryby (a
> moze nie?)
De facto tak, ale liczy się chyba smak, a dopiero w drugiej
kolejnosci nazwa, no nie ?
Nie jestem łososiologiem, ale podejrzewam, że płatki wędzonego
z sokiem z cytryny, odrobina oliwy i (o Jezuuuuuuu) kawioru to
będzie coś znakomitego...
>
>
Co mozna zrobic z bielugi? - ja probowalem zrobic zapiekanke (boczek,
> ziemniaczki itp). Ta ryba smakuje prawie jak cielecina! Ogolnie bardzo
> smaczna.
W Kijowie żarłem filety z bieługi podobnie zrobione (zapiekanka z ziemnia-
kami). Niestety, nie pamietam jak to smakowało , z uwagi na tzw. upływ czasu.
> I ostanie pytanie - czy rozmrozony kawior jest w ogole do uzytku? Przyznam
> ze boje sie sam probowac.
To spróbuj. Staniesz się ekspertem ;)
Zazdrosny Leopard
|