Data: 2006-02-25 17:23:26
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:dtq1te$i50$1@atlantis.news.tpi.pl...
Używacie? Za/przeciw? Zawsze myślałem, że to jakaś ostra chemia ale w
sumie właśnie szef jednej z lepszych londyńskich restauracji powiedział
mi, że to właściwie "szósta przyprawa" nieodzowna dla uzyskania
niektórych smaków...
>===============================================
Tiaaa... gowno z MSG nie przestaje byc gownem lecz smakuje nieco lepiej
:-)))
Chemia jak chemia, ale duzo osob jest uczulonych na MSG, szczegolnie przy
dluzszym uzywaniu, stad nie warto sobie tym swinstwem zaprzatac glowy.
Zamiast MSG mozna uzywac produktow zawierajacych glutamin naturalnie, np.
soji, pomidorow i ich przetworow, maslanki, etc. Duzo naturalnego glutaminu
zawieraja tez drodze i - co za tym idzie - np. marmite.
W USA jest obowiazek podawania skladu produktow/potraw stad stosunkowo latwo
jest uniknac MSG ale AFAIK w Polsce praktycznie kazde danie "orientalne"
(szczegolnie z "budek") zawiera to swinstwo.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
|