Data: 2006-02-25 17:36:14
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** eM eL wrote:
> Tiaaa... gowno z MSG nie przestaje byc gownem lecz smakuje nieco
> lepiej :-)))
> Chemia jak chemia, ale duzo osob jest uczulonych na MSG, szczegolnie
> przy dluzszym uzywaniu, stad nie warto sobie tym swinstwem zaprzatac
> glowy. Zamiast MSG mozna uzywac produktow zawierajacych glutamin
> naturalnie, np. soji, pomidorow i ich przetworow, maslanki, etc.
> Duzo naturalnego glutaminu zawieraja tez drodze i - co za tym idzie -
> np. marmite.
Acha.
> W USA jest obowiazek podawania skladu produktow/potraw stad
> stosunkowo latwo jest uniknac MSG ale AFAIK w Polsce praktycznie
> kazde danie "orientalne" (szczegolnie z "budek") zawiera to swinstwo.
Nie tylko z budek. :)
PS. Cytuj jakoś normalnie... Na tej grupie to jakaś plaga...
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|