Data: 2002-12-08 22:43:31
Temat: Re: MULE
Od: "Yig" <y...@S...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "dafor" <d...@z...net.pl> napisał w wiadomości
news:asvmjm$1bj$1@news.tpi.pl...
> czy ktoś zna jakiś dobry przepis na mule?
Hm, a znasz w Polsce jakies zrodlo dobrych, swiezych mouli?
polecam moje ulubione: moules au cidre, bardzo proste i szybkie w wykonaniu
(nie liczac oczywiscie czasu jaki zajmuje szorowanie malzy ;) Przepis nieco
zmodyfikowany przeze mnie.. ;-)
na dwie osoby, bedzie to mniej wiecej (ja to zwykle robie 'na oko',
wybaczcie, prosze brak precyzji)
1 kilogram swiezych, wyszorowanych mouli
dwie szklanki slabego, wytrawnego jablecznika (cydru)
sol, pieprz,
dwie srednie cebulki
maslo
maka
swieza, kwasna smietanka (creme fraiche) - jakos na oko, ale na ta porcje
bedzie to troche mniej niz 150 gr
natka pietuszki
Moule wyszorowac, szczoteczka, zeskrobac ze skorup wszystkie paskudztwa,
oderwac od kazdej malzy 'was' ktorym czepia sie podloza, wyrzucic moule z
potluczonymi skorupami i otwarte, ktore nie zamykaja sie, jesli w nie
zastukac.
Mule wlozyc do garnka, wlac cydr (1,5 szklanki), posolic, popieprzyc (ja
wole czarny pieprz, choc tu powinien byc bialy) i gotowac krotko (kilka
minut od zagotowania), az moule sie pootwieraja. Nie otwarte nalezy wywalic.
Odlac 'rosol', mule odlozyc w cieple miejsce, zas wywar troche wystudzic.
Na masle (i tylko na masle!) zeszklic cebulke. Dodac lyzke maki (na oko, tak
by powstal nam pozniej niezbyt gesty sos), przesmazyc chwile. wlac najpierw
pozostaly, cydr (te pol szklanki) - jesli dodajemy chlodny plyn do
zasmazki, to nie porobia sie grudki. Potem dodajemy wywar z muli i gotujemy
nasz sos przez jakies 5-8 minut, tak zeby z cydru odparowaly resztki
alkoholu. Dodajemy smietanke, czyniac to ostroznie, zeby sie nie zwarzyla,
mieszamy z sosem. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem, a nastepnie
wlewamy go do garnka z mulami, na chwile stawiamy na slabym ogniu, zeby
wszystko zagrzac, przykrywamy pokrywka, wstrzasamy tak by sos ladnie
rozprowadzil sie po naszych malzach.
Przekladamy mule do dwoch naczyn o grubych sciankach, dodajemy sos.
Posypujemy natka. Podajemy z bagietka, lekkim bialym winem, lub, jak ktos
lubi, z piwem.
Przepis ten od oryginalnego rozni sie przede wszystkim iloscia cydru,
ktorego ja nie zauje - tworzy on przyjemny, kwaskowy i esencjonalny sos.
Pozdrawiam wszystkich i witam, jakby nie bylo to moj debiut na grupie. Zycze
smacznego!
Marcin
|