Data: 2017-06-24 22:50:17
Temat: Re: Majonez
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Akarm <a...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-11 o 13:59, Akarm pisze:
>> W dniu 2017-03-10 o 22:48, Akarm pisze:
>>
>>> Znów mi wyszedł rozbełtany olej z jajkiem. :(
>
>> Dzisiaj też mi się pokićkało.
>> [...]po ładnie utartej części (tak ok.
>> pół litra oleju) nagle się wszystko porozdzielało
>> [...] Dolałem wody, tylko troszeczkę, 20-50ml
>> [...]
>> No i teraz po chwili też majonez zrobił się normalny. Muszę sprawdzić
>> ten sposób jeszcze kiedyś, bo pewnie jeszcze nieraz mi się przytrafi
>> zwarzony. A może odkrywam Amerykę, może to stary, znany patent?
>
> Wydaje mi się, że wreszcie po wielu próbach mogę z całą pewnością
> potwierdzić, że sposobem na rozwarstwianie się majonezu jest woda.
Chyba PRZECIW rozwarstwianiu, a nie NA.
No i logiczne jest, że potrzebna woda. Majonez to emulsja wodno-tłuszczowa.
Bez wody nie ma emulsji. Pewnie sam ocet/sok nie wystarczyły, za mało w
nich widocznie tej wody na daną ilość majonezu.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|