Data: 2017-06-24 23:42:12
Temat: Re: Majonez
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> Akarm <a...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2017-05-11 o 13:59, Akarm pisze:
>>> W dniu 2017-03-10 o 22:48, Akarm pisze:
>>>
>>>> Znów mi wyszedł rozbełtany olej z jajkiem. :(
>>
>>> Dzisiaj też mi się pokićkało.
>>> [...]po ładnie utartej części (tak ok.
>>> pół litra oleju) nagle się wszystko porozdzielało
>>> [...] Dolałem wody, tylko troszeczkę, 20-50ml
>>> [...]
>>> No i teraz po chwili też majonez zrobił się normalny. Muszę sprawdzić
>>> ten sposób jeszcze kiedyś, bo pewnie jeszcze nieraz mi się przytrafi
>>> zwarzony. A może odkrywam Amerykę, może to stary, znany patent?
>>
>> Wydaje mi się, że wreszcie po wielu próbach mogę z całą pewnością
>> potwierdzić, że sposobem na rozwarstwianie się majonezu jest woda.
>
>
> Chyba PRZECIW rozwarstwianiu, a nie NA.
>
> No i logiczne jest, że potrzebna woda. Majonez to emulsja wodno-tłuszczowa.
> Bez wody nie ma emulsji. Pewnie sam ocet/sok nie wystarczyły, za mało w
> nich widocznie tej wody na daną ilość
oleju (było: majonezu).
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|