Data: 2002-12-23 20:45:36
Temat: Re: Majonez [P]
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "zuczek" <z...@p...onet.pl> napisał
> Pliiiiiiisssssssssss, dajcie ten cudny przepis na majonez (wg. M.
Gessler),
> bo szperam po archiwum juz z kwadrans i d....
> help
majonez (wg. M. Gessler)
------------------------------
2 duże jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke
musztardy
i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa).Wkladamy
krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy mikser na najszybszy
bieg i
nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, ze majonez
zaczyna
sie formowac, tzn. idzie ku gorze, delikatnie podnosimy krajarke do
polowy
naczynia i z powrotem rownie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez
przerwy, az cale naczynie wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli
zimne mleko i znowu w podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest
gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem.Marta Gessler"
z życzeniami świątecznymi
Kasia
|