Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Majonez (pyt)
Date: 22 Mar 2004 20:13:55 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <2...@n...onet.pl>
<5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1079986435 20304 80.72.34.43 (22 Mar 2004 20:13:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2004 20:13:55 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195944
Ukryj nagłówki
In <5...@n...onet.pl> batory wrote:
>> In <c3m8t9$jig$1@atlantis.news.tpi.pl> Anna Ladorucka wrote:
>>
>> Myślę, że podobna jest
>> rola -- jako składnika zawierającego wodę -- białka w pseudomajonezie
>> z dodatkiem białka.
> Łał, Władysławie, to istnieje jedynie słuszny majonez?
Jedynie słuszny może nie. Ale, że tak powiem klasyczny, to i owszem.
Istnieją też pseudomajonezy -- kupne i wszelkie inne, które zawierają
coś innego niż świeże żółtka, oliwę ewentualnie olej, ocet lub sok
cytrynowy, sól, ewentualnie musztardę i pieprz jako przyprawy.
Oczywiście, nie należy zapominać, że majonez to sos podstawowy, więc
istnieją też jego pochodne.
>O, żesz Ty.
> Kiedyś myślałam, że istnieje jedynie słuszny bigos, mój mąz również,
> a więc robiliśmy na zmianę bigos albo kapuchę (zależy z czyjego domu
> pochodził przepis).
A tu się oboje myliliście. Nie istnieje jedynie słuszny bigos, a
zwłaszcza bigos nie musi wcale zawierać kapusty.
> Ten z białkiem w smaku się nic nie rózni (znaczy
> się majonez, nie bigos),
Oj, różni się, różni. Właściwie wszystkim, smakiem, konsystencją,
wyglądem.
ale o ile łatwiej (i szybciej) zrobić
A to jest jego największa wada. Jak chcesz mieć coś łatwo, kup to w
sklepie.
Władysław
|