Data: 2004-03-22 20:13:55
Temat: Re: Majonez (pyt)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <5...@n...onet.pl> batory wrote:
>> In <c3m8t9$jig$1@atlantis.news.tpi.pl> Anna Ladorucka wrote:
>>
>> Myślę, że podobna jest
>> rola -- jako składnika zawierającego wodę -- białka w pseudomajonezie
>> z dodatkiem białka.
> Łał, Władysławie, to istnieje jedynie słuszny majonez?
Jedynie słuszny może nie. Ale, że tak powiem klasyczny, to i owszem.
Istnieją też pseudomajonezy -- kupne i wszelkie inne, które zawierają
coś innego niż świeże żółtka, oliwę ewentualnie olej, ocet lub sok
cytrynowy, sól, ewentualnie musztardę i pieprz jako przyprawy.
Oczywiście, nie należy zapominać, że majonez to sos podstawowy, więc
istnieją też jego pochodne.
>O, żesz Ty.
> Kiedyś myślałam, że istnieje jedynie słuszny bigos, mój mąz również,
> a więc robiliśmy na zmianę bigos albo kapuchę (zależy z czyjego domu
> pochodził przepis).
A tu się oboje myliliście. Nie istnieje jedynie słuszny bigos, a
zwłaszcza bigos nie musi wcale zawierać kapusty.
> Ten z białkiem w smaku się nic nie rózni (znaczy
> się majonez, nie bigos),
Oj, różni się, różni. Właściwie wszystkim, smakiem, konsystencją,
wyglądem.
ale o ile łatwiej (i szybciej) zrobić
A to jest jego największa wada. Jak chcesz mieć coś łatwo, kup to w
sklepie.
Władysław
|