Data: 2006-11-15 10:36:07
Temat: Re: [Makaron] Co zamiast Malmy?
Od: "misiczka" <i...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "misiczka" <i...@g...com> napisał w wiadomości
news:ejeq71$p2t$1@news.onet.pl...
> Makaron może i zrobisz, ale spaghetti to już nie.
Dodam jeszcze dlaczego. Ponieważ spaghetti jest poddawane, w przeciwieństwie
do "zwykłych" makaronów procesowi pastyfikacji. (Stąd włoska nazwa makaronu
to pasta).
Pastyfikacja jest procesem mechanicznym, który umożliwia wytwarzanie
makaronu pod bardzo wysokim ciśnieniem. Na skutek takiego działania wokół
makaronu tworzy się błonka ochronna, która znacznie ogranicza
galaretowacenie skrobi podczas gotowania, jednak tylko wtedy, gdy trwa ono
krótko (al dente) czyli maksymalnie 5 do 6 minut.
A odpowiadając na pytanie Juf - dla mnie najbardziej podobne do Malmy jest
spaghetti firmy Primo Gusto, ale nie wiem, czy Tobie będzie odpowiadać.
pozdrawiam,
Lesława Jaworowska
--
"Kobiety są cudownie praktyczne. O wiele praktyczniejsze od nas.
W pewnego rodzaju sytuacjach często zapominamy wspomnieć o małżeństwie,
a one zawsze nam o tym przypomną." Oscar Wilde
http://leslawa-ignaszewska.com
|