Data: 2006-01-23 07:43:48
Temat: Re: Makłowicz - krem z brokulow
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kasik" <p...@f...fuj> napisał w wiadomości
news:dr0ot8$1n23$1@node2.news.atman.pl...
> co to znaczy zblanszowac?
>
Blanszowanie to inaczej krótkie obgotowanie warzyw w dużej ilości wrzącej
wody i następnie zanurzanie ich w wodzie lodowatej. Nie chodzi w tym
bynajmniej o "utrwalenie" kolorów, a o zatrzymanie procesu gotowania zanim
te kolory zblakną.
Fizycznie to polega na tym, że w miarę gotowania komórki roślin
rozszerzają się aż doprowadzają do pękania ścianek komórkowych. Ciepło
usuwa z komórek tlen, przez co warzywa stają się jaśniejsze i
intensywniejsze. Po jakichś 7 minutach te żywe kolory zaczynają blednąć, w
miarę rozkładania się barwnika w cieple. Blanszowanie to właśnie proces
"rozjaśniania" i "ożywiania" kolorów i nagłe zatrzymanie tego procesu,
żeby już te kolory nie blakły.
Faktycznie jest o tym pare postow wyzej
|