Data: 2014-07-25 00:09:01
Temat: Re: Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Od: XL <ikselk%gazeta.pl@gtempaccount.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu czwartek, 24 lipca 2014 22:42:02 UTC+2 użytkownik Mirosław Kwaśniak napisał:
> ikselk%g...@g...com wrote:
>
> >
>
> > Pektyna AMIDOwana! - na chemii chyba uczy�e� si� o AMIDach?
>
>
>
> Sorry spieszy�em si� i przeklei�em jak ma�pa. Cho� wsp�czesne
nazewnictwo
>
> chemiczne nieraz wprawia mnie w zak�opotanie, wi�c mimo zw�tpienia nie
>
> przeprowadzi�em �ledztwa.
>
>
>
> > Dlatego wycofa�am si� z kupna. �eby mie� to, o czym m�wimy,
nale�a�oby
>
> > sobie samemu zrobi� z jab�ek niezbyt dojrza�ych (bo maj� jej wi�cej
niďż˝
>
> > dojrza�e), albo kupi� naturaln� pektyn� jab�kow�, no ale jej cena
jest
>
> > wiele wy�sza.
>
> > http://www.apteka-natolinska.pl/upload/images/produc
ts/big/PEKTYNA_JABLKOWA_113g_proszek_Solgar785.jpg
>
>
>
> Tylko ma�y szkopu� - pektyny wysoko metylowane (a takie s� naturalne
>
> nieprzetworzone) wymagaj� min 65% cukru w przetworze, aby si� z�elowa�y.
>
> :(
Czyli pozostają mi powidła. Ale powidła akurat to ja najchętniej :-)
>
> W anna�ach internetu znalaz�em Twoje rozwa�ania na temat zakupu pektyn z
>
> Pektowinu, a C&G jest w�a�nie konfekcjonerem ich wyrob�w ;)
A i tak mi się odechciało tej pektyny. Dżemów robić nie będę, tylko te powidła, a od
kilku słoików żelfiksowanej frużeliny może nie skonam... Potrzebna mi ta frużelina
raptem parę razy.
|