Data: 2007-03-25 10:28:05
Temat: Re: Małże - mule - pomocy
Od: "Nixe" <n...@f...peel>
Pokaż wszystkie nagłówki
X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:eu3dc6$9nk$1@inews.gazeta.pl>
Akna <a...@g...pl> pisze:
> Witam,
> Dzisiaj pierwszy raz będę gotować swieże małze i mam wątpliwości, jak
> należy wybrać małże, które są otwarte i nie należy ich spożywać- czy
> takie jak są otwarte po ugotowaniu, czy też takie co są leciutko
> uchylone też należy wyrzucić? Nie chcę się potruć ;-) a z drugiej
> strony nie chcę za dużo wyrzucić, stąd moje pytanie.
Pewnie już masz to za sobą, ale generalnie zasada jest taka, że przed
gotowaniem wyrzuca się mule otwarte, ponieważ są one martwe. Z kolei po
gotowaniu wyrzuca się te, które się nie otworzyły, ponieważ mogą być
niedogotowane i spowodować potem perturbacje żołądkowe.
--
Nixe
|