Data: 2001-09-05 19:50:45
Temat: Re: Mam boczek :)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> wrote:
>Surowy, piękny boczek, waży kilo dwadzieścia. Właśnie mi się rozmraża. Co z
>tym mogę zrobić? Jak się robi roladę, tj. jak go zrolować faszerując przy
>tym jakimś farszem? Właśnie: jakim farszem?
Przepis dla boczku wędzonego...
Farsz:
15 dag pieczarek usmażyć. Bułkę czerstwą namoczyć i zemleć z
okrawkami wyrównywanego boczku. Dodać do tego pieczarki, jajo,
posiekaną natkę i przyprawic do smaku...
Jak już ci wyjdzie rolada obwiązana nitką to polewasz tłuszczem
i pieczesz skrapiając na początku wodą ( ewentualnie bulionem
a może jakimś piwem cienkim...) a następnie własnym boczka
sosem. Pod koniec duszenia możesz dodać w cząstkach pół kilo jabłek
wymieszanych z 2 łyżkami ketchupu. ( ale to wtedy gdy będzie
boczek jedzony w dużych kawałkach z sosem...( tłusto to widzę)
AgataW.
|