Data: 2001-09-05 20:05:53
Temat: Re: Mam boczek :)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> wrote:
>Surowy, piękny boczek, waży kilo dwadzieścia. Właśnie mi się rozmraża. Co z
>tym mogę zrobić? Jak się robi roladę, tj. jak go zrolować faszerując przy
>tym jakimś farszem? Właśnie: jakim farszem?
Znalazłam jeszcze takie farsze dla twojego boczku
1. 6-7 zabków czosnku utrzeć z solą, połączyć z ziołami( po pół
łyżeczki mięty, szłwii, cząbru, bazylii i majeranku), łyzką
oliwy i łyżka wytrawnego białego wina. tym natrzeć płaski juz
boczek. Ciasno go zrolować i owinięty folią ma całą noc w lodówce
tkwić. Potem w niej pieczemy i polewamy bulionem w trakcie pieczenia.
2.farsz z mielonego mięsa wieprzowego (40dag) i 20dag
obgotowanych w osolonym wrzatku przez 2-4 minuty kurek.
Siekamy kurki, łączymy z drobno pokrojonym porem, mięsem,
jajkiem. całość solimy, pieprzymy i posypujemy rozmarynem. Bardzo
solidnie wyrabiamy masę ( ewentualnie z czosnkiem).
Z serii "Soczyste pieczenie" Prószyńskiego...
|