Data: 2004-11-07 07:58:05
Temat: Re: Marcepan - jaki kupić? I tort makowy.
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "A.L." <a...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cmjh05$inl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jesli mozesz, to wrzuc ten przepis. Mam zapas marcepanu i mam blat ozdobny
> marcepanowy do tortu (taki na wierzch), a nie mam zadnego pasownego
> przepisu. TIA
proszę bardzo:
-9 jaj
-20 dag cukru
- 3 cukry waniliowe
- po 7-8 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik konfitury żurawinowej
- -8 łyżeczek żelatyny (lub 4-5 agaru)
- 30 dag marcepanu
- 100 ml mleka
- 1 l śmietanki kremówki
- 25 dag suchej masy makowej (schwartau np.)
- 10 dag mielonych migdałów
- cukier puder
- - czekoladowe ozdoby kupne, lub własnego wykonania
Ciasto:
ubić 3 białka, 3 łyżki zimnej wody, 2 cukry waniliowe i 12 dag cukru.
Wymieszać z 3 żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
Piec 30 min w 175 st C.
ostygniety placek przekroić na 3.
1 część posmarować konfiturą i przykryć drugą.
Utrzeć 6 żółtek, 5 dag cukru, marcepan i mleko.
Dodać kolejno: napęczniałą żelatynę, 3/4 ubitej śmietany, pianę z białek i
reszty cukru.
odmierzyć 50 dag masy, wymieszać z makiem. Rozsmarować na cieście, przykryć
trzecim biszkoptem.
Wstawić na noc do lodówki.
Tort posmarować resztą śmietany ubitej z cukrem waniliowym. Z reszty masy
marcepanowej wyciąć "kulki" łyżką.
Ułożyć na torcie, brzeg posypać 2/3 migdałów.
Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Potem posypać reszt amigdałó, cukrem pudrem, udekorować czekoladą.
Ja bym do tej śmietany dodała jakiś utrwalacz jednak.
Sowa
|