Data: 2004-11-07 21:15:15
Temat: Re: Marcepan - jaki kupić? I tort makowy.
Od: Marcin Lubojański <marcin_lubojanski_usun_to@i_to_tez.pf.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Ale jaki ten marcepan mam kupić? Takie coś jak jest w sklepach w formie
> takich dużych niby cukierków?
W Niemczech kupowałam marcepan, taki co się nadaje do tortów. U nas nie
widziałam jeszcze, co nie znaczy, że w marketach nie ma. Ten marcepan
jest bardziej miękki. Ten pakowany w formie dużych cukierków jest
najczęściej w czekoladzie, do bezpośredniego zjedzenia( pycha). Można
też samemu zrobić marcepan ( przepisu teraz nie pamiętam) ale z tym dużo
roboty.
Jeszcze odniosę się do przepisu na masę z tortu ubiegłorocznego. Ja
ubijam jajka po prostu na takiej metalowej podstawce, a nie na parze.
Wychodzi bardzo dobrze, a nie jest takie kłopotliwe, jak na parze.
Ubijam je tak długo, aż osiąga temperaturę mojego palca, czyli około 37,
więc nie ma prawa się zważyć. Potem je ubijam dalej, ale już nie
podgrzewając, aż zgęstnieje. Bezstresowo.
mama z konta marcina
--
interesujesz się turystyką? zapraszam na moje strony:
www.goscinni.betacom.pl - darmowe noclegi!! na zasadzie wymiany adresów
www.tramping.slask.prv.pl - relacje, galeria, porady, niusy, tablica
ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice
|