Data: 2005-12-23 12:50:46
Temat: Re: Masa marcepanowa
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik almadka napisał:
> Ja potrzebuje taka, ktora bedzie gladka, da sie rozwalkowac i polozyc na
> torcie jak obrus;) boki uklepac do tortu i odciac co zostanie i z tego
> zrobic jeszcze jakies tam dodatkowe ozdobki....Z Twojego przepisu nie
> wyjdzie taka masa? Zupelnie sie na tym nie znam, bo nigdy takiej masy
> domowej roboty nawet nie widzialam:(.
A ja zawsze robię marcepan, bo te kupne śmierdzą olejkiem i czyms
sztucznym.
Wyrób ją dobrze rękami na gładkie ciasto, powinno się udać. Ja jej nie
stosowałam, jak przykrywki na tort, tylko jako właśnie marcepany do
jedzenia. Zamiast wody daj białko, wtedy będzie bardziej plastyczna.
(Oczywiście, o ile nie paranoizujesz nt. grypy ptasiej ;) )
--
pa, BBjk
|