Data: 2002-11-10 17:38:38
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
> przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
> Krośnie
> około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
> 30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
> i mocnej wódki 60% ile zabierze.
> Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
> rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
> orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
> można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
> w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
> przemian
> masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
> Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
>
wygląda bardzo interesująco
jak wypróbuję, to dam ci znać
ale wygląda mi na to, że to będzie rodzaj lukru...????
masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły prababci?
bardzo interesują mnie recepty "praktyczne"
pozdr
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|