Data: 2005-02-18 01:02:10
Temat: Re: Masło, masełko , masełeczko...
Od: "Marek" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Twardosc masla zalezy w PEWNYM STOPNIU od zawartosci wody.
Im wiecej wody tym maslo bardziej miekkie.
Gdy Babcia robila maslo to bylo twarde jak swieczka ,gdy ja dorwalem sie do
maselnicy to wychodzilo prawie jak krem.(sztuka odsaczania serwatki:-)))
Dla tego po sklarowaniu jest takie twarde bo w czasie klarowania odparowuje
woda.
W BARDZO DUZYM stopniu twardosc masla zalezy od tego czym krowa jest
karmiona.Jesli trawa lub sianem to maslo wychodzi twarde.
Jesli karmi sie ziarnem (kukurydza i inne szambo) to maslo wychodzi miekkie.
Bydlo powinno byc karmione trawa ale wtedy rosnie wolniej i daje mniej
mleka.Wtedy mieso jest o wiele smaczniejsze a maslo smaczniejsze i zdrowsze.
Poprawia sie nature (pasze dla bydla) aby maksymalizowac zysk a utwardzacze
chemiczne sa tanie.
pozdr
marek,glodny..
|