Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.internetia.pl!news.astercity.net!
news.aster.pl!not-for-mail
From: "Marta MJ" <m...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mazurek z karmelem w/g Wkn
Date: Sun, 11 Apr 2004 14:09:03 +0200
Organization: Aster City Cable
Lines: 30
Message-ID: <c5bcnn$20o4$1@mamut1.aster.pl>
References: <c59dcn$jmh$2@news.onet.pl> <1081671072.3045.0.camel@localhost>
<l...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 36-tar-1.acn.waw.pl
X-Trace: mamut1.aster.pl 1081685559 66308 212.76.48.36 (11 Apr 2004 12:12:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Apr 2004 12:12:39 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198092
Ukryj nagłówki
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:l03i7056t7u0gpo7k5g6lfst9ms9mvallj@4ax.com...
> On 11 Apr 2004 10:17:30 +0200, m...@p...onet.pl (Kot)
> wrote:
>
> >On Sat, 2004-04-10 at 20:12, Joanna =?ISO-8859-2?Q?Duszczy=F1ska ?=
> >
> >> > BTW jak to zrobić, żeby brzegi ciasta kruchego nie spłynęły do
> >formy?
> ja na kruche do pieczenia luzem klade gloszek suchy tak wlasnie.
> mozna tez kupic ceramiczne fasolki wlasnie do tego celu
> wyprodukowane.. co do rantu to robie i potem obgryzam ;)) no bo
> jest przeciez przypalony ;P
A mi nic nie splywa - robie proporcje 3 porcje maki na 2 porcje tluszczu, 1
porcja cukru (czasami mniej) i 1 zoltko na 10 dkg maki - wychodzi
kruchutkie, rant robie z waleczka ciasta troche rozplaszczonego u gory przez
dociskanie (palcem wskazujacym i kciukiem, jedna reka kolo drugiej), niczym
nie wykladam, dziurawie tylko gesto widelcem. Rant nie jest wysoki, ma tak z
0,7 - 1 cm - za duzo masy jest niejadalne. Pieke w 180 st ok 20 min. Nic mi
sie nie przypala. Aaa, i rant sam smaruje rozbeltanym jajkiem.
Marta
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
|