Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed
00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!c03.atl99!n
ews.webusenet.com!ngpeer.news.aol.com!audrey-m2.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 36
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 21 Nov 2003 01:20:10 GMT
References: <bpe4fe$s9g$1@nemesis.news.tpi.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: Meksykańskie dania z fasoli
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <2...@m...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180141
Ukryj nagłówki
>Macie jakieś smaczne przepisy na meksykańskie dania z czarnej fasoli
>(bezmięsne)?
Ponizej wklejam przepis na typowa meksykanska fasole :czarna albo bezowa w
ciapki(pinto).
Jest tu bekon ale mozesz go ominac i po prostu uzyc oleju.Frijoles charros to
cos w rodzaju zupy a Frijoles refritos to fasola,ktora sie je prawie ze
wszystkim.Troche jak polskie ziemniorki.
Frijoles Charros
Potrzebna bedzie fasola pinto albo czarna
fasola,cebule,pomidory,swieza kolendra,papryczki ostre(np. jalapenos albo
serranos),bekon,listek laurowy.W duzej ilosci wody ugotowac fasole(trzy razy
najpierw zagotowac i odlac wode).Gotowac z kawalkiem cebuli i listkiem.Ja
dodaje tez takie ziele po tytulem epazote ale mozna sie obyc bez tego.Na
patelni podsmazyc drobno pokrojony bekon i cebule(dodaje bardzo duzo tej
cebuli) ,dodac troche posiekanych pomidorow bez skorki i jeszcze
podsmazyc.Wrzucic zawartosc patelni do gara z fasola.Zagotowac.Dodac sol,pieprz
i wiecej posiekanych pomidorow,swieza kolendre i ostra papryczke(malutko jak
ktos nie lubi ostro).Nazywa sie ta zupa "Frijoles charros"(friholes
ciarros).Mozna tez dodac szynki,kielbasy,skwarek.Ja po ugotowaniu fasoli
wrzucam odrobine do miksera i to zmiksowane dodaje z powrotem zeby zupa byla
gesciejsza.O i czosnku dodaje zdziebko.Jak sie doda piwa do tej zupy to beda to
"Frijoles borrachos"(friholes borracios)czyli pijana fasolowka.
Mozesz tez zrobic
Frijoles refritos
Fasole pinto albo czarna(czarna to bardziej z poludnia) gotujesz trzy razy
odlewajac wode.Nalewasz swieza wode,dodajesz kawalek cebuli(ja dodaje tez
epazote) i gotujesz do miekkosci. Potem podsmazasz cebule na duzej
patelni(mozna z odrobinka czosnku) i dodajesz ugotowana fasole i rozciapujesz
ja.Dodajesz sol i juz.
Pozdr.Dorota
|