Data: 2003-11-21 04:59:44
Temat: Re: Meksykańskie dania z fasoli
Od: "Lama" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >Macie jakieś smaczne przepisy na meksykańskie dania z czarnej fasoli
> >(bezmięsne)?
>
> Ponizej wklejam przepis na typowa meksykanska fasole :czarna albo bezowa w
> ciapki(pinto).
> Jest tu bekon ale mozesz go ominac i po prostu uzyc oleju.Frijoles charros to
> cos w rodzaju zupy a Frijoles refritos to fasola,ktora sie je prawie ze
> wszystkim.Troche jak polskie ziemniorki.
>
> Frijoles Charros
> Potrzebna bedzie fasola pinto albo czarna
> fasola,cebule,pomidory,swieza kolendra,papryczki ostre(np. jalapenos albo
> serranos),bekon,listek laurowy.W duzej ilosci wody ugotowac fasole(trzy razy
> najpierw zagotowac i odlac wode).Gotowac z kawalkiem cebuli i listkiem.Ja
> dodaje tez takie ziele po tytulem epazote ale mozna sie obyc bez tego.Na
> patelni podsmazyc drobno pokrojony bekon i cebule(dodaje bardzo duzo tej
> cebuli) ,dodac troche posiekanych pomidorow bez skorki i jeszcze
> podsmazyc.Wrzucic zawartosc patelni do gara z fasola.Zagotowac.Dodac
sol,pieprz
> i wiecej posiekanych pomidorow,swieza kolendre i ostra papryczke(malutko jak
> ktos nie lubi ostro).Nazywa sie ta zupa "Frijoles charros"(friholes
> ciarros).Mozna tez dodac szynki,kielbasy,skwarek.Ja po ugotowaniu fasoli
> wrzucam odrobine do miksera i to zmiksowane dodaje z powrotem zeby zupa byla
> gesciejsza.O i czosnku dodaje zdziebko.Jak sie doda piwa do tej zupy to beda
to
> "Frijoles borrachos"(friholes borracios)czyli pijana fasolowka.
>
> Mozesz tez zrobic
>
> Frijoles refritos
>
> Fasole pinto albo czarna(czarna to bardziej z poludnia) gotujesz trzy razy
> odlewajac wode.Nalewasz swieza wode,dodajesz kawalek cebuli(ja dodaje tez
> epazote) i gotujesz do miekkosci. Potem podsmazasz cebule na duzej
> patelni(mozna z odrobinka czosnku) i dodajesz ugotowana fasole i rozciapujesz
> ja.Dodajesz sol i juz.
> Pozdr.Dorota
>
Dzięki, wypróbuję!
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|