Data: 2003-11-22 03:54:16
Temat: Re: Meksykańskie dania z fasoli
Od: "Lama" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Przepisy Agnieszki Kreglickiej sa na portalu gazeta.pl w dziale kuchnia
> > Pozdrawiam Fibro
> >
> Dzięki ci, dobry człowieku!
>
> Pozdrawiam
> Lama
>
O! To jest dokładnie to, czego szukałam:
Chili z fasolą
Autor: Agnieszka Kręglicka
Składniki:
250 g fasoli czarnej, 250 g fasoli czerwonej, 2 całe cebule, kilka goździków, 2
listki laurowe, 2 cebule pokrojone w kostkę, 2 posiekane ząbki czosnku, 50 ml
oleju, 40 g przyprawy chili, 2 łyżki słodkiej papryki węgierskiej, 2 łyżki
kuminu, 1 łyżka oregano, 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g), sól,
pieprz, papryka cayenne, 2 kawałeczki gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzania: Fasolę przebrać, namoczyć na noc (każdy gatunek
oddzielnie), usunąć ziarna pływające na wierzchu, opłukać. W osobnych garnkach
zalać zimną wodą, dodać cebulę z nadzianymi goździkami i listkiem laurowym i
gotować, aż będzie półmiękka. Cebulę zeszklić z czosnkiem na oleju, dodać oba
gatunki odcedzonej fasoli (listek i cebulę z goździkami wyrzucić), przyprawy i
czekoladę. Koncentrat wymieszać z 3 szklankami wody z fasoli i wlać do garnka.
Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż fasola będzie miękka, a sos gęsty.
Kuchnia: meksykańska
Czas przyrządzania: 180
Na ile osób: 4
Wegetariańskie: Tak
Tytuł cyklu: Kuchnia świata
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|