Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Lama" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Meksykańskie dania z fasoli
Date: 21 Nov 2003 05:59:44 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 43
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <2...@m...aol.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1069390785 19008 192.168.240.245 (21 Nov 2003 04:59:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Nov 2003 04:59:45 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.30.134.198, 192.168.243.35
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180145
Ukryj nagłówki
> >Macie jakieś smaczne przepisy na meksykańskie dania z czarnej fasoli
> >(bezmięsne)?
>
> Ponizej wklejam przepis na typowa meksykanska fasole :czarna albo bezowa w
> ciapki(pinto).
> Jest tu bekon ale mozesz go ominac i po prostu uzyc oleju.Frijoles charros to
> cos w rodzaju zupy a Frijoles refritos to fasola,ktora sie je prawie ze
> wszystkim.Troche jak polskie ziemniorki.
>
> Frijoles Charros
> Potrzebna bedzie fasola pinto albo czarna
> fasola,cebule,pomidory,swieza kolendra,papryczki ostre(np. jalapenos albo
> serranos),bekon,listek laurowy.W duzej ilosci wody ugotowac fasole(trzy razy
> najpierw zagotowac i odlac wode).Gotowac z kawalkiem cebuli i listkiem.Ja
> dodaje tez takie ziele po tytulem epazote ale mozna sie obyc bez tego.Na
> patelni podsmazyc drobno pokrojony bekon i cebule(dodaje bardzo duzo tej
> cebuli) ,dodac troche posiekanych pomidorow bez skorki i jeszcze
> podsmazyc.Wrzucic zawartosc patelni do gara z fasola.Zagotowac.Dodac
sol,pieprz
> i wiecej posiekanych pomidorow,swieza kolendre i ostra papryczke(malutko jak
> ktos nie lubi ostro).Nazywa sie ta zupa "Frijoles charros"(friholes
> ciarros).Mozna tez dodac szynki,kielbasy,skwarek.Ja po ugotowaniu fasoli
> wrzucam odrobine do miksera i to zmiksowane dodaje z powrotem zeby zupa byla
> gesciejsza.O i czosnku dodaje zdziebko.Jak sie doda piwa do tej zupy to beda
to
> "Frijoles borrachos"(friholes borracios)czyli pijana fasolowka.
>
> Mozesz tez zrobic
>
> Frijoles refritos
>
> Fasole pinto albo czarna(czarna to bardziej z poludnia) gotujesz trzy razy
> odlewajac wode.Nalewasz swieza wode,dodajesz kawalek cebuli(ja dodaje tez
> epazote) i gotujesz do miekkosci. Potem podsmazasz cebule na duzej
> patelni(mozna z odrobinka czosnku) i dodajesz ugotowana fasole i rozciapujesz
> ja.Dodajesz sol i juz.
> Pozdr.Dorota
>
Dzięki, wypróbuję!
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|