Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!skynet
.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post
-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Meksykańskie dania z fasoli/Salsa, Quesadilla
Date: Tue, 18 Nov 2003 20:27:05 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bpe4fe$s9g$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 48
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179821
Ukryj nagłówki
mangha wrote:
>
> Hej!
> Macie jakieś smaczne przepisy na meksykańskie dania z czarnej fasoli
> (bezmięsne)? Wiem, że różne fajne zupy i inne dania można robić z
Salsa con fajitas negros
Salsa z czarna fasola
1 szklanke fasoli przebrac i oplukac. Umiescic w garnku co najmniej
6-krotnie wiekszym niz objetosc fasoli. Zalac 3 szklankami zimnej wody,
doprowadzic do wrzenia, gotowac 3 minuty, zakryc, odstawic do
wystygniecia. Przelac przez sito i dobrze oplukac pod bierzaca woda.
Powtorzyc gotowanie w takiej samej ilosci wody, tym razem gotowac az
fasola bedzie miekka, na malym ogniu pod przykryciem. Gdy miekka, odlac
wode i zimna woda oplukac fasole. Zostawic na sicie.
3 srednie pomidory
1 srednia cebula
garsc posiekanej swiezej kolendry
1 lyzka octu
2 lyzki oliwy
pieprz, sol do smaku
Zrobic drobno pokrojona salsa z powyzszych skladnikow, wymieszac z zimna
fasola. Odstawic na pol godziny lub dluzej do przegryzienia. Jesli ktos
lubi ostre, mozna dodac do salsa drobno pokrojone male zielone jalapeno.
Te salse mozna zjesc z chipsami, podac jako warzywo do objadu, np. do
steka czy do quesadilla.
Quesadilla con salsa
2 tortillas
4 lyzki startego miekkiego sera
4 lyzki salsa jak wyzej
Rozgrzac piec, wlaczyc opiekacz. Na blasze ulozyc jedna tortille,
posmarowac rowno salsa, posypac serem, nakryc druga tortilla, piec az
zbrazowieja bable na wierzchu. Zsunac na drewniana deske, pokroic w
trojkaty jak pizze, tylko wezsze. Ulozyc na lisciu salaty po 3-4 na
osobe, dodac z boku 2-3 lyzki zimnej salsa.
Magdalena Bassett
|