Data: 2000-04-05 09:43:55
Temat: Re: Melasa
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dariusz Grodzki wrote:
>
> Mam małe pytanko dotyczące melasy.
> Czytając przepis znalazłem w składnikach: 2 łyżeczki melasy.
> Wiem że jest to produkt uboczny podczas produkcji cukru w cukrowni ale
> czy mażna go czymś zastąpić.Eewntualnie czy można to kupić w ilościach
> mniejszych niż cysterna (tak sprzedają cukrownie) i gdzie to można kupić
> interesuje mnie okolica Katowic .
> Dzieki
Moja babcia opowiadala, ze w czasie wojny z melasy pedzilo sie
bimber.
Moze wiec warto kupic cala cysterne, dwie lyzeczki do kuchni, a
reszte
przerobic? Najblizsza Katowic cukrownia jest bodajze w Chybiu,
jakies 60 km.
Tam sie urodzilem, pewnie udaloby sie znalezc kogos, kto
zalatwilby formalnosci,
musialbys jednak zdobyc jakas pusta cysterne!
BK
|