Data: 2000-04-05 11:41:21
Temat: Re: Melasa
Od: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 05 Apr 2000 06:46:34 GMT, Dariusz Grodzki
<d...@k...tpsa.pl> wrote:
>Mam małe pytanko dotyczące melasy.
>Czytając przepis znalazłem w składnikach: 2 łyżeczki melasy.
>Wiem że jest to produkt uboczny podczas produkcji cukru w cukrowni ale
>czy mażna go czymś zastąpić.Eewntualnie czy można to kupić w ilościach
>mniejszych niż cysterna (tak sprzedają cukrownie) i gdzie to można kupić
>interesuje mnie okolica Katowic .
Gdzie kupic - nie wiem. To jednak o czym czytales to zapewne melasa
trzcinowa - gesty brunatny syrop pozostaly po krystalizacji cukru z
zageszczanego soku trzciny cukrowej. Melasy buraczanej raczej nie
polecalbym do bezposredniego spozycia - aromat jakby nie ten...
W braku melasy mozna probowac zastapic ja ciemnym syropem karmelowym z
mozliwie surowego cukru.
--
Darek
|