Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
x01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Date: Thu, 07 Oct 2010 08:47:58 +0200
From: medea <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100915
Thunderbird/3.1.4
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Menu swojskiej restauracji
References: <i8g6vh$198$1@inews.gazeta.pl> <i8hdm7$hlh$1@news.onet.pl>
<i8j44s$g7b$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <i8j44s$g7b$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 58
Message-ID: <4cad6d16$0$22805$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.79.222
X-Trace: 1286434071 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22805 79.186.79.222:1167
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330506
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-10-07 02:27, vcore pisze:
> Jak mówiłem restauracja będzie malutka, sądzę że będą to 2 stoliki 4
> osobowe i 2 dwuosobowe, oraz jedna kanapa 5-6 osobowa
Trochę mała jak na takie rozbudowane menu, jak już ktoś zauważył.
Wygląda mi na to, że trochę bez pomysłu przewodniego się do tego
zabierasz. Z entuzjazmem nowicjusza wprawdzie, co jest porywające, ale
taki ogień może się szybko wypalić. Czego Ci oczywiście nie życzę, ale
radziłabym przystopować i rozwijać menu w miarę rozwijania się interesu.
Zacznij od dosłownie kilku dań, a ewentualnie potem modeluj listę w
zależności od upodobań klientów. W końcu nie dla siebie tam planujesz
gotować, przynajmniej nie tylko dla siebie. ;)
> Troszkę ciasno, miejsce może odrobinę ,,z boku" ale chyba tragicznie nie
> jest, i otoczenie ciekawe - a co ciekawsze w okolicy nie ma żadnej
> restauracji, prócz pizzeri
Tym bardziej z pizzy zrezygnuj.
> Ja osobiście kocham ziemniaki, nie wiem jak ktoś mógłby ich nie kochać -
> i będą one z pewnością składnikiem zdecydowanej większości serwowanych
> potraw, w różnej formie, pieczone w mundurkach i bez, gotowane, puree,
> smażone w talarkach, w formie kulek
Ziemniaki to świetny pomysł. Jadłam latem świetne gotowane ziemniaki i
potem jeszcze smażone na złoto na głębokim oleju - zresztą niedaleko
Koszalina, w Sarbinowie.
> Nad gulaszem będę musiał na pewno popracować, bo z reguły jak jakiś
> robię to wszystkiego na oko, i co chwilę poparzony język od próbowania...
Hm, ale obiecaj, że będziesz zachowywał higienę przy tym próbowaniu w
knajpie.
> No i zupa gulaszowa, czyli no po prostu gulasz troszkę rzadszy z
> ziemniakami lub chlebem :-)
Gulasz w chlebie i żurek w chlebie - to są super dania IMO.
> Jednym se sposób podania serów i wędlin będzie deska, czyli ,,Deska
> serów" i ,,Deska wędlin", w duecie lub osobno - a do tego oczywiście pół
> bochenka ciepłego chleba na głowę, i świeże masełko (mam nadzieję że jak
> najszybciej własne)
Czy to będzie knajpa otwarta od wczesnego rana do wieczora? Bo deska
serów i wędlin raczej pasują w menu przewidzianym na wieczorne
posiadówki przy wódeczce i zakąsce, ewentualnie na śniadanie. Będziesz
miał takich klientów?
> Myślę że do początku grudnia wszystko będzie już gotowe, zaplanowane, i
> rozpisane - wtedy zapraszam do Koszalina, ul. Domina - Pasaż handlowy
> Millenium, schodami w dół, prosto do niebieskich drzwi i w prawo :-)
Ode mnie daleko, ale może latem zawitam.
Ewa
|