Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Menu swojskiej restauracji Re: Menu swojskiej restauracji

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Menu swojskiej restauracji

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-10-07 06:27:45
Temat: Re: Menu swojskiej restauracji
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
news:i8j44s$g7b$1@inews.gazeta.pl...

(ciach)

> Dziękuję za dużą ilość ciekawych pomysłów i cennych porad :-) Czytało mi
> się to zdecydowanie przyjemniej niż pierwszą wersję mojego ,,menu"
>
> W kuchni prawdopodobnie nie będę sam, bo będzie mi pomagał kolega - a mama
> zajmie się logistyką, czyli przyjmowanie zamówień itd. :-) no i pewno
> jeszcze ktoś do pomocy się przyda, ale tak czy inaczej raczej ,,rodzinny"
> interes
>
> Co do pizzy i makaronów to faktycznie nie pasuje, ale sądzę że pizzę
> wiejską w menu zostawię - ale nazwę to nieco inaczej... Placek z dodatkami
> po wiejsku? :-)

Nazwij to "PODPŁOMYK po wiejsku" :-)
Brzmi ciekawiej, a tak na prawde to to to samo jest :-) - za to brzmi
bardziej "z polska" heh


> Zapiekanki makaronowe usunę, a ich miejsce zajmą 2 zapiekanki w których
> bazą będą ziemniaki, warzywna, i wiejska

O to to... jesli swojska restauracja to dobrze by bylo zeby nazwy tez
brzmialy swojsko :-)

> Dania ,,do ręki" także zamierzam serwować, myślę że jednym z tych dań
> będzie to po prostu przepołowiona bagietka z dodatkami, czyli mozzarellą,
> kiełbasą, i pieczarkami - ale nie żadne tam mielone, kiełbasa w plastrach
> i dobrze wysmażone pieczarki (a może inne grzyby?) z cebulką :-)

Moze 2 wersje tego "spacyjalu" ?
jedne normalnie "na zimno", a drugie po prostu zapiekane ?

> A drugie, chlebek pita wypełniony poszatkowaną wołowiną, cebulą i
> poszatkowaną kapustą - a to wszystko zalane sosem, czosnkowym, pomidorowym
> lub jakimkolwiek innym - trochę jak kebab ale ja już coś wymyślę żeby
> wyglądało inaczej :-)

I - powtorze =- nazwij to po swojsku"...
jakas kanapka mysliwska czy cus...

> Strona www będzie, to akurat jest coś czym zajmuję się na co dzień więc ja
> już o to zadbam, blog też oczywiście będzie - a żeby iść z duchem czasu i
> ,,fanpage" na facebooku :-)
>
> Potrawy sezonowe też oczywiście będą, wiosną i latem tymi potrawami będą
> głównie ,,luźne" sałatki, chłodnik, i świeżutkie ryby, zimą natomiast do
> menu trafią potrawy sycące(Tu będe musiał jeszcze coś wymyślić) oraz
> rozgrzewające napoje - wyłączając alkohole - gorąca czekolada, i kompot z
> suszonych i wędzonych owoców
>
> Bardzo podobała mi się także pewna rzecz którą widziałem pewnego razu w
> telewizji w programie ,,Anthony Bourdain - Bez rezerwacji" - Mianowicie
> pewien włoch w swojej restauracji (którą de facto jego rodzina prowadzi od
> kilku pokoleń) serwuje własny jogurt (jako ciekawostka - jogurt ten miał
> ponad ,,100 lat" - od początku istnienia restauracji powstaje on w tym
> samym naczyniu, a fermentacja została zapoczątkowana właśnie na początku
> istnienia tej restauracji, co dziennie dolewano po prostu nowe mleko) -
> niby nic, a jednak wydaje mi się że takie rzeczy mogą ludzi przyciągać, a
> plusem dodatkowym jest to że z takim jogurtem można przeprowadzić naprawdę
> sporo wariacji smakowych, od orzeźwiających jak jogurt z imbirem, świeżym
> jabłkiem, czy pomarańczą - przez słone, z przyprawami - aż do słodkich -
> np. jogurt z pieczonym jabłkiem i cynamonem, suszonymi owocami, gruszkami
> i goździkami (oczywiście bez samych goździków co by ludzi zębów nie
> pozbawić :-) ) Poza tym takie rzeczy można także serwować jako gratis do
> zamówionych potraw, lub po prostu za darmo - podobnie jak chleb ze smalcem
> i ogórki kiszone - wydaje mi się że takie rzeczy powodują że klienci czują
> się w restauracji przyjemniej, jak na wsi, na rodzinnym zjeździe :-)

Pomsl przedni ale.. pozwolenia, sanepid itd tyczace produkcji takiegoz
specyfiku... ech te przepisy...

> Ogólnie chciałbym się pozbyć wrażenia że restaurację prowadzę jedynie dla
> zysku, a obsługa robi w ogóle łaskę że kogoś obsługuje - sztywna
> atmosfera - tego u siebie nie chcę
>

(ciach)

>
> http://i56.tinypic.com/1izwao.jpg - Tutaj w dół, i do końca do tych
> niebieskich drzwi
>
> A gdy tam dojdziemy to prezentuje się to tak:
> http://i51.tinypic.com/2s834v5.jpg

Hmmmm przede wszystkim bedziesz musial zadbac w takim razie o odpowiednia
oprawe otwarcia i... reklame :-)

(ciach)
>
> Receptury do większości potraw mam w głowie, bo z reguły gotuję prosto,
> chociaż nie boję się wyzwań - i jak na razie jedyne co okazało się
> całkowitą klapą to próba upieczenia chleba, twardy wyszedł jak cholera,
> chociaż widać że bakterie zrobiły swoje, ale chyba za mało się napracowały
> :-)

Cos musiales pomyrdac... ale polecic mozna na poczatek mieszanki chlebowe z
LIDL-a (takie ze nie musisz dodawac nic oprocz wody, reszta juz tam jest,
pozniej mozesz probowac eksperymentowac, ale na poczatek polecil bym jednak
automat do pieczenia chleba zamiast pieca czy piekarnika)

> Ja osobiście kocham ziemniaki, nie wiem jak ktoś mógłby ich nie kochać - i
> będą one z pewnością składnikiem zdecydowanej większości serwowanych
> potraw, w różnej formie, pieczone w mundurkach i bez, gotowane, puree,
> smażone w talarkach, w formie kulek

To moze zamiast typowej knajpki cos w rodzaju "ziemniaczane eldorado" ? :-)


> Nad gulaszem będę musiał na pewno popracować, bo z reguły jak jakiś robię
> to wszystkiego na oko, i co chwilę poparzony język od próbowania... No i
> zupa gulaszowa, czyli no po prostu gulasz troszkę rzadszy z ziemniakami
> lub chlebem :-)

A moze ... "w chlebie" ? :-) Zurek w chlebie juz nie raz widzialem, a
gulaszowa w chlebie? czemu nie...
Jadlem rowniez gulsze w chlebie podawane... moze to pomysl na "innosc"
Twojej oferty?

> Zupa rybna także bardzo bym chciał aby znalazła się w ofercie, będzie
> niezłym urozmaiceniem, a i przygotowanie nie musi być bardzo trudne - no i
> właśnie, będzie jak zagospodarować resztki, to z pewnością znajdzie się w
> menu

W niewielu knajpkach widzialem zupy rybne nawiasem mowiac...

> Wędliny i pasztety, te pierwsze pochodzić będą akurat od zaprzyjaźnionego
> człowieka - przynajmniej przez jakiś czas, trudno by z nim konkurować :-)
> Pasztety z kolei będę przygotowywał sam, ale tutaj także będę musiał
> poszukać jakichś sprawdzonych przepisów
>
> Jednym se sposób podania serów i wędlin będzie deska, czyli ,,Deska serów"
> i ,,Deska wędlin", w duecie lub osobno - a do tego oczywiście pół bochenka
> ciepłego chleba na głowę, i świeże masełko (mam nadzieję że jak
> najszybciej własne)

I toto tez mnie sie podobuje :-) ale juz dosc rozpowszechnione...

> Likier lub nalewka byłaby bardzo dobrym pomysłem - to sobie na pewno
> zapiszę :-)
>
> Myślę że do początku grudnia wszystko będzie już gotowe, zaplanowane, i
> rozpisane - wtedy zapraszam do Koszalina, ul. Domina - Pasaż handlowy
> Millenium, schodami w dół, prosto do niebieskich drzwi i w prawo :-)
>
> Dzieki!

Prosze bardzo :-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.10 medea
07.10 Bożena
07.10 lemonka
07.10 Ikselka
07.10 witek na torpedzie
08.10 Veronika
09.10 Jackare
10.10 Protz
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem