Data: 2001-09-28 10:05:54
Temat: Re: Mesdames, Messieurs!
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zefir to taki wyrob cukierniczy spotykany u naszych wschodnich
> sasiadow.
W Wilnie go mozna kupic w kazdym sklepie, a w Polsce w sumie chyba nie
spotkalam, ale moze poprostu nie zwracalam uwagi.
> Wyglada jak bezy, ale ma zupelnie inna konsystencje w srodku,
> jest troche zblizony w smaku do ptasiego mleczka, bardzo delikatny,
> jakby byl wypelniony powietrzem, stad nazwa od wiatru zefir.
Zapomnialas dodac, ze jest dosyc slodki.
> Jest zrobiony z ubitych bialek lub wody, agaru lub zelatyny (w warunkach
> domowych zelatyny), cukru i dodatkow smakowych typu kwasek
> cytrynowy itp.
Gdzies kiedys widzialam przepis na domowy zefir z jablek, ale to bylo tak
dawno, ze juz nawet nie pamietam, co tam ie dzialo z tymi jablkami :o(((
Sprobuje cos odnalezc na ten temat.
--
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
|