Data: 2001-09-28 14:30:42
Temat: Re: Mesdames, Messieurs!
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Bożena <b...@s...pw.edu.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisała:
> > Zefir to taki wyrob cukierniczy spotykany u naszych wschodnich
> > sasiadow.
>
> W Wilnie go mozna kupic w kazdym sklepie, a w Polsce w sumie chyba nie
> spotkalam, ale moze poprostu nie zwracalam uwagi.
Raczej male sa szanse, abys tu go spotkala...
> Gdzies kiedys widzialam przepis na domowy zefir z jablek, ale to bylo tak
> dawno, ze juz nawet nie pamietam, co tam ie dzialo z tymi jablkami :o(((
Znalazlam taki przepis na zefir jablkowy:
6-7 szt. jablek
0,5 szkl. cukru
7 bialek,
2 lyzeczki soku z cytryny,
1 lyzka zelatyny.
Jablka umyc, upiec w calosci lub pokrojone, nastepnie przetrzec
przez sito. Do przecieru jablkowego dodac cukier i gotowac na
ogniu stale mieszajac, dopoki masa nie zgestnieje.
Ochlodzone bialka ubic na sztywna piane i polaczyc z masa jablkowa.
Dodac namoczona wczesniej zelatyne, sok z cytryny, dokladnie
wymieszac calosc i porozkladac do foremek.
Pozostawic do zastygniecia w lodowce.
Pozdrawiam
Lilla
|