Data: 2004-12-24 06:42:20
Temat: Re: Miękki piernik a'la kętrzyński
Od: g...@b...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
>
Podawałam w wątku o ciastach świątecznych, ale powtórzę i tu:
MIODOWNIK LITEWSKI
2/3 szklanki miodu
14 dag cukru
1/3 szklanki ciemnego piwa
4 żółtka
2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
40 dag mąki
2 dag oleju
2/3 łyżeczki sody
2 dag drożdży
10 dag powideł (najlepiej morelowych)
sól
Miód roztopić, ubić żółtka z cukrem, rozetrzeć w nich drożdże i powidła i
połączyć z miodem. Dodać korzenie, olej, piwo, przesianą mąkę wymieszaną z sodą
i sól. Dobrze wymieszać (ciasto ma być gęste).
Piec 30 minut w temperaturze 175°C.
Smacznego - Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|