Data: 2003-11-16 11:32:40
Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A jeśli chodzi o folię to przeczytaj instrukcję obsługi. Aluminiowa się
nie
> nadaje, bo do mikrofalówki nie wolno wkładać metalu, a zwykła do żywności
> jest zbyt szczelna, jak na to, żeby jej używać do gotowania. Kup specjalne
> folie do mikrofalówek.
Ciekawa jestem, skąd się wzięła opinia, że do mikrofali nie można wkładać
folii aluminiowej. W instrukcji do mojej kuchenki, a konkretnie w załączonym
przepisie na kurczaka, jest napisane, żeby po iluś tam minutach folią
aluminiową owinąć najmniejsze części (udka / skrzydełka), które gotują się
szybciej. Folia oczywiście nie przepuszcza fal, ale żeby zaraz "nie wolno"?
Naczynia w mikrofali zawsze przykrywam zwyczajną (przekłutą) folią
przezroczystą do żywności, ale muszę tu zaznaczyć, że mieszkam w Anglii, a
tutaj ta folia jest jakby ciut inna niż w Polsce. Nie wiedziałam nawet, że
istnieje specjalna folia do mikrofalówek.
Przy okazji witam grupę, jestem tu pierwszy raz. Ostatnio szperałam w waszym
archiwum w poszukiwaniu przepisów na brukselkę i postanowiłam się do was
przyłączyć.
Pozdrawiam,
Hania
|