Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-
stuttgart.de!news.k-dsl.de!newsfeed.kamp.net!newsfeed.kamp.net!nx01.iad01.newsh
osting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!u
nt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 07 Jul 2010 17:30:27 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.10) Gecko/20100504
SeaMonkey/2.0.5
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Miod
References: <7TwWn.3014$R87.590@newsfe12.iad> <i0f6oq$39d$3@inews.gazeta.pl>
<i0vquv$dtl$1@newsread1.aster.pl> <8...@m...uni-berlin.de>
<i11oke$i5b$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <i11oke$i5b$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 59
Message-ID: <4c349d9d$0$2583$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.50.9
X-Trace: 1278516637 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2583 79.191.50.9:1909
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328822
Ukryj nagłówki
Użytkownik Konrad N.S. napisał:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
> wiadomości news:89ips5Fnj5U1@mid.uni-berlin.de...
>
>>> Miód krystalizuje bo to fruktoza i glukoza a nie cukier.
>
>> ;-))) Fruktoza i glukoza to też cukry (jakby ktoś nie wiedział).
>
> myślę, że on wiedział, tylko nie dopisał, że mówi o cukrze owocowym
> (fruktoza), i o glukozie - oba to cukry prote, monosacharydy.
> oraz - na przeciwnym biegunie - o sacharozie (disacharyd), czyli domowym
> krysztale z cukiernicy, a wczesniej z paczki ;)
>
>> A czy miód się scukrza czy nie i kiedy, to zależy głównie od tego, co
>> pszczółki wcinały.
>
> o właśnie, powiedz proszę:
>
> scukrza się i krystalizuje miód zależnie od pokarmu naturalnego
> pszczoły, tego co ona zbira (i od czego konkretnie)?
> czy też scukrza się miód od pszczół karmionych/dokarmianych cukrem
> domowym, sacharozą?
Ten (o ile za rzadkiego syropu z nadmiarem wody pszczoły nie dostawały i
nie zabrano miodu za wcześnie, przed odparowaniem) scukrzyć się musi -
bo po przerobieniu syropu cukrowego przez pszczoły masz po połowie
glukozy i fruktozy. Od pszczół nie dokarmianych - zależy potężnie, jeśli
akurat z pożytków miały więcej fruktozy to będzie się scukrzał na
potęgę, jeśli więcej glukozy - o scukrzenie dosyć trudno (glukoza jest
znacznie lepiej od fruktozy rozpuszczalna)
>
> bo sama fruktoza, wchodząca w skład sacharozy (wbudowana,
> sacharoza=fruktoza+glukoza) też jest koloru białego, i ma postać
> kryształków w tempetarurze pokojowej.
Podobnie jak glukoza... Różnice, jak napisałem - w rozpuszczalności.
>
> czy miod scukrzony to może nadal być miód 100% naturalny, z pszczelego
> zbioru? czy świadczy to o dokarmianiu pszczów sacharozą?
Może. I niescukrzony może. Spadziowy się nie cukrzy...
--
Darek
|