Data: 2010-07-07 14:55:44
Temat: Re: Miod
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar Krzok" <> wrote in message news:89jadtFnu6U1@mid.uni-berlin.de...
> Czy miód się scukrza czy nie (a właściwie kiedy się scukrzy) zależy od,
> oprócz wody, stosunku między fruktozą a glukozą. Im więcej fruktozy tym
> miód dłużej pozostaje płynny. Do miodów o dużej ilości fruktozy należą
> miody spadziowe.
Dodałabym jeszcze temperaturę - w pomieszczeniu chłodniejszym scukrzy się
szybciej niż w cieplym, co sprawdzono własnoręcznie i zupełnie przypadkowo
na tym samym miodzie wtym samym czasie, ale w dwóch różnych pomieszczeniach.
Waldku, dziękuję! Wyjaśniłeś właśnie dlaczego miód od moich pszczół (jak
jeszcze X lat temu miałam swoją małą pasiekę) mimo całkowitej 100%
miodowości dość długo pozostawał płynny - spadziowy był :)
Bożenka.
|