Data: 2010-07-07 15:30:27
Temat: Re: Miod
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Konrad N.S. napisał:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
> wiadomości news:89ips5Fnj5U1@mid.uni-berlin.de...
>
>>> Miód krystalizuje bo to fruktoza i glukoza a nie cukier.
>
>> ;-))) Fruktoza i glukoza to też cukry (jakby ktoś nie wiedział).
>
> myślę, że on wiedział, tylko nie dopisał, że mówi o cukrze owocowym
> (fruktoza), i o glukozie - oba to cukry prote, monosacharydy.
> oraz - na przeciwnym biegunie - o sacharozie (disacharyd), czyli domowym
> krysztale z cukiernicy, a wczesniej z paczki ;)
>
>> A czy miód się scukrza czy nie i kiedy, to zależy głównie od tego, co
>> pszczółki wcinały.
>
> o właśnie, powiedz proszę:
>
> scukrza się i krystalizuje miód zależnie od pokarmu naturalnego
> pszczoły, tego co ona zbira (i od czego konkretnie)?
> czy też scukrza się miód od pszczół karmionych/dokarmianych cukrem
> domowym, sacharozą?
Ten (o ile za rzadkiego syropu z nadmiarem wody pszczoły nie dostawały i
nie zabrano miodu za wcześnie, przed odparowaniem) scukrzyć się musi -
bo po przerobieniu syropu cukrowego przez pszczoły masz po połowie
glukozy i fruktozy. Od pszczół nie dokarmianych - zależy potężnie, jeśli
akurat z pożytków miały więcej fruktozy to będzie się scukrzał na
potęgę, jeśli więcej glukozy - o scukrzenie dosyć trudno (glukoza jest
znacznie lepiej od fruktozy rozpuszczalna)
>
> bo sama fruktoza, wchodząca w skład sacharozy (wbudowana,
> sacharoza=fruktoza+glukoza) też jest koloru białego, i ma postać
> kryształków w tempetarurze pokojowej.
Podobnie jak glukoza... Różnice, jak napisałem - w rozpuszczalności.
>
> czy miod scukrzony to może nadal być miód 100% naturalny, z pszczelego
> zbioru? czy świadczy to o dokarmianiu pszczów sacharozą?
Może. I niescukrzony może. Spadziowy się nie cukrzy...
--
Darek
|