Data: 2010-07-07 12:35:42
Temat: Re: Miod
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 07.07.2010 13:41, schrieb jureq:
> Dnia Wed, 07 Jul 2010 13:32:35 +0200, Konrad N.S. napisał(a):
>
>> scukrza się i krystalizuje miód zależnie od pokarmu naturalnego
>> pszczoły, tego co ona zbira (i od czego konkretnie)? czy też scukrza się
>> miód od pszczół karmionych/dokarmianych cukrem domowym, sacharozą?
>
> W zasadzie scukrza się każdy "prawdziwy" wybrany we właściwym czasie
> miód. Jedyny znany mi drobny wyjątek, to gryczany. Przy czystym miodzie
> gryczanym ma pełne prawo na wierzchu pozostać 1/3 słoika płynnego nawet
> po długim czasie. W naturze rzadko zdarza się 100% gryki więc zazwyczaj
> też się scukrza całkowicie.
Czy miód się scukrza czy nie (a właściwie kiedy się scukrzy) zależy od,
oprócz wody, stosunku między fruktozą a glukozą. Im więcej fruktozy tym
miód dłużej pozostaje płynny. Do miodów o dużej ilości fruktozy należą
miody spadziowe.
Waldek
|