Data: 2010-07-07 11:46:54
Temat: Re: Miod
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Konrad N.S." <n...@o...pl> wrote in message
news:i11oke$i5b$1@news.onet.pl...
Miód krystalizuje wtedy gdy jego roztwór jest nasycony (jest to tez
zależne od temperatury - w niższych temperaturach mniej cukrów może być
rozpuszczonych i krystalizacja zachodzi szybciej).
Pszczoły mając plaster z niezasklepionymi komórkami wentylują go
skrzydłami - przyspieszając parowanie i w gdy osiągnie pożądaną gęstość
zasklepiają komórki (pokarm na zimę). Pszczelarz przed owdwirowaniem musi je
odsklepić - ściąć warstwę wosku. Miód po odwirowaniu paruje nadal a gdy
temperatura jest niższa niż w ulu scukrza się.
Tylko po co ja to piszę - macie tu fizyko-chemików... :-))
|