Data: 2010-07-07 11:41:01
Temat: Re: Miod
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 07 Jul 2010 13:32:35 +0200, Konrad N.S. napisał(a):
> scukrza się i krystalizuje miód zależnie od pokarmu naturalnego
> pszczoły, tego co ona zbira (i od czego konkretnie)? czy też scukrza się
> miód od pszczół karmionych/dokarmianych cukrem domowym, sacharozą?
W zasadzie scukrza się każdy "prawdziwy" wybrany we właściwym czasie
miód. Jedyny znany mi drobny wyjątek, to gryczany. Przy czystym miodzie
gryczanym ma pełne prawo na wierzchu pozostać 1/3 słoika płynnego nawet
po długim czasie. W naturze rzadko zdarza się 100% gryki więc zazwyczaj
też się scukrza całkowicie.
|