Data: 2010-07-07 11:32:35
Temat: Re: Miod
Od: "Konrad N.S." <n...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:89ips5Fnj5U1@mid.uni-berlin.de...
>> Miód krystalizuje bo to fruktoza i glukoza a nie cukier.
> ;-))) Fruktoza i glukoza to też cukry (jakby ktoś nie wiedział).
myślę, że on wiedział, tylko nie dopisał, że mówi o cukrze owocowym
(fruktoza), i o glukozie - oba to cukry prote, monosacharydy.
oraz - na przeciwnym biegunie - o sacharozie (disacharyd), czyli domowym
krysztale z cukiernicy, a wczesniej z paczki ;)
> A czy miód się scukrza czy nie i kiedy, to zależy głównie od tego, co
> pszczółki wcinały.
o właśnie, powiedz proszę:
scukrza się i krystalizuje miód zależnie od pokarmu naturalnego pszczoły,
tego co ona zbira (i od czego konkretnie)?
czy też scukrza się miód od pszczół karmionych/dokarmianych cukrem domowym,
sacharozą?
bo sama fruktoza, wchodząca w skład sacharozy (wbudowana,
sacharoza=fruktoza+glukoza) też jest koloru białego, i ma postać kryształków
w tempetarurze pokojowej.
czy miod scukrzony to może nadal być miód 100% naturalny, z pszczelego
zbioru? czy świadczy to o dokarmianiu pszczów sacharozą?
ikselka, sprzedaj mi sloik patoki.
K>N>S>
|